Skip to Content
Team HART
  • Verhaal 04-11-2022

Begrijp elke vreemde taal met de slimme mouw

4 minuten leestijd

Elke vreemde taal begrijpen, zelfs als je doof bent. Jong talent van studententeam HART maakt dit mogelijk met gebruik van technologische hulpmiddelen. De innovatieve ‘slimme mouw’ is hun eerste wapenfeit om menselijke zintuigen te versterken of zelfs uit te breiden.

Wat zou er gebeuren als je lichaamstaal kunt ‘lezen’? Of als je bijvoorbeeld geluiden op een hogere frequentie kunt horen, zoals honden? Of als je, net als een slang, infrarood kunt zien? Of zoals duiven magnetische velden kunt voelen? Dit en nog meer spannende vragen stelt studententeam HART (Human Augmentation Research & Technology) van de Technische Universiteit Eindhoven zichzelf. Bij Human Augmentation ligt de focus op het versterken of uitbreiden van menselijke zintuigen door middel van technologische hulpmiddelen.

Innovatieve mouw

Mensen zijn beperkt door hun genenpakket. Team HART stelt zichzelf het doel de grenzen van wat mensen meekrijgen op te rekken via kunstmatige intelligentie, zodat je uiteindelijk voor elk gewenst zintuig een app kunt downloaden. Het begin is er! De studenten ontwikkelden een innovatieve ‘slimme mouw’ die je om je arm kunt schuiven en die taal omzet in trillingen. De mouw laat je als het ware ‘horen’ doordat je huid trilpatronen voelt. De voelmouw kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld slechthorenden die een gesprek voeren met iemand die geen gebarentaal beheerst. Ook voor horende mensen is de mouw nuttig. Hij stelt de gebruiker ervan in staat elke vreemde taal te begrijpen, wat kan zorgen voor meer begrip tussen anderstaligen.

Trillingen

Software zet de vreemde taal om in het Engels en vervolgens in fonetische klanken, die allemaal een eigen trillingspatroon hebben. De ‘triltaal’ is gebaseerd op de 39 verschillende klanken die de Engelse taal rijk is. Elke klank heeft zijn eigen trilling. De trillingen die een drager via de mouw op zijn of haar arm voelt, vormen samen woorden en zinnen. De gebruiker van de mouw moet zich wel de triltaal eigen maken, maar dit is volgens team HART binnen een maand te leren. Ivy van Dongen is eerstejaars masterstudent Industrial Design aan de TU/e en lid van team HART: “In de mouw zitten trillingssensoren die contact maken met je arm. Gesproken woord wordt omgezet naar trillingen en die weer naar patronen die je voelt op je huid. Die patronen voelen allemaal anders op de arm. Door die patronentaal te leren, kun je bepaalde informatie voelen op je arm.

“Ik had weinig tot geen kennis van menselijke augmentatie, maar was geprikkeld door het enthousiasme van de groep.''

Ontstaan

Twee jaar geleden werd team HART opgericht door zes studenten. Het startpunt was een onderzoek over het communiceren van taal door trillingen op het vingertopje. Inmiddels bestaat het team uit twintig studenten van verschillende faculteiten. Van Dongen: “Ik had weinig tot geen kennis van menselijke augmentatie, maar was geprikkeld door het enthousiasme van de groep. Het is een fantastische leerschool om je te ontwikkelen op professioneel en persoonlijk gebied. We zijn een multidisciplinair team en daarnaast hebben we contacten met bedrijven en organisaties die met ons meedenken. Het is een enorme verrijking van je kennis en netwerk.”

Leercentrum

Alle leden van Team HART studeren aan de TU/e. Van Dongen: “De universiteit faciliteert ons project. We vallen onder Innovation Space, een leercentrum voor onderwijsinnovatie waar studenten, onderzoekers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties verantwoorde oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen. Je wordt hier uitgedaagd om je persoonlijk te ontwikkelen. We werken samen met lokale bedrijven en instanties zoals de High Tech Campus Eindhoven, maar ook met bedrijven die ons helpen met bijvoorbeeld elektronica en bedrijven die hun kennis met ons delen. We zitten hier op de juiste plek; Brabant is heel erg gericht op innovatie. We krijgen hier veel kansen en mensen staan open om te helpen én om te leren.”

“We gaan de mouw doorontwikkelen zodat hij alles kan wat we zouden willen en uiteindelijk produceerbaar is.''

Toekomstmuziek

Dat de innovatieve voelmouw opzien baarde, blijkt uit het feit dat het team met hun uitvinding een finaleplek haalde in de grootste studenten-ondernemerschapswedstrijd van Nederland, de Philips Innovation Award (PHIA). Daar stopt het niet, wat Van Dongen betreft. “We gaan de mouw doorontwikkelen zodat hij alles kan wat we zouden willen en uiteindelijk produceerbaar is. Tijdens het ontwikkelen van onze applicaties stuiten we steeds op nieuwe kansen. Theoretisch gezien is het mogelijk om alle informatie die op de mouw komt om te zetten naar trillingspatronen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zijn we nu ook bezig met het vertalen van non-verbale communicatie. Wij denken dat een mens tot meer in staat is en willen de mensheid versterken door zintuigelijke beperkingen weg te nemen. Ik zie dat als iets waardevols voor de samenleving.” Zo worden we straks allemaal een beetje superhelden met bovenmenselijke eigenschappen.

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema AI, data & digitalisering en Campagne #inBrabant