Skip to Content
  • Verhaal 27-08-2023

Het verhaal van Brabant

5 minuten leestijd

Verbindend. Toonaangevend. Ondernemend. Scorend. Genietend. Historisch. Dat is Brabant op haar best. Nu misschien wel meer dan ooit. Want de uitdagingen waar we voor staan, waren nog nooit zo groot. Net als de urgentie om de handen ineen te slaan. En dat blijven we doen. Omdat we weten wat goed samenwerken teweegbrengt. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Mozesbrug Halsteren
Foto: Marc Bolsius

Verbindend Brabant

Brabant verbindt: stad met platteland, traditie met innovatie, inzet met plezier. En vooral ook: mensen met elkaar. Het samen denken, durven en doen zit in het DNA van de Brabanders. Waarbij we het lef hebben om buiten de lijntjes te kleuren. Want juist dat leidt tot creativiteit en ongebruikelijke oplossingen. Hier tekent de industrie voor out of the box innovaties. Hier wortelen topdesigners, topsporters en cultuurtoppers, en ontspruit talent van binnenuit. Niet voor niets zitten we in de kopploeg van toptechnologische regio’s in Europa en bruist Brabant van de veelbelovende start-ups. Als innovatieve broedplaats bouwt Brabant volop mee aan oplossingen voor de wereldproblemen van morgen. Dat maakt deze regio een uitdagende plek om te werken.

Toonaangevend Brabant

Brabant is booming en behoort structureel tot de innovatieve top van Europa. De gunstige ligging en het samen optrekken van overheid, onderwijs en ondernemers bieden veel kansen. Hier werken knappe koppen en gouden handjes samen aan grensverleggende oplossingen voor de uitdagingen van morgen. En dat werkt. Al jaren is de economische groei hier hoger dan in de rest van Nederland. En al jaren zijn de ogen van de wereld op Brabant gericht als het gaat om hightech, chemie en landbouw en voedsel. Wat die laatste sector betreft, zetten onze agrarische ondernemers de toon als het gaat om voedselproductie en -technologie. Met hightech en agrofood als de twee belangrijkste economische pijlers van Brabant blinken we internationaal uit in de landbouw en voedsel.

Van Gogh Fietspad
Foto: Marc Bolsius

Ondernemend Brabant

Brabant bundelt de krachten. Het ondernemersklimaat in deze regio is er een van samen doen. Van pionieren en aanpakken. Van kennis delen en vernieuwen. Dat maakt Brabant tot de kennis- en innovatieregio bij uitstek. Hier ontstond de triple helix aanpak; overheid, onderwijs en ondernemers vinden elkaar moeiteloos. Daarbij leggen we de kaarten open op tafel. Want samen voelen we ons verantwoordelijk voor de groei van de regio. Door onze nek uit te steken en de handen uit de mouwen, hebben we met Brainport Eindhoven, acht open innovatiecampussen en spelers als Philips, ASML en VDL een hightech regio van formaat. De Brabantse maakindustrie speelt op wereldniveau. De landbouw- en voedselsector bloeit uitbundig. De chemische sector is ijzersterk.

GrowWise: vertical farming
GrowWise

Scorend Brabant

Brabant weet te scoren. Met topbedrijven, topsporters, topartiesten en topevents pieken we sky high. In Nederland én in de rest van de wereld. Ook in het internationale bedrijfsleven hebben we spelers op topniveau; stuk voor stuk Brabantse bedrijven die hier nog altijd gevestigd zijn. Topsporters uit deze regio schitteren al jaren op de hoogste internationale podia; op EK’s, WK’s en de Olympische en Paralympische Spelen. En ook op het gebied van kunst, design en cultuur doen we mee in de internationale top. De constante vibe van creativiteit in combinatie met goed ondernemerschap maakt de regio tot een aantrekkelijke broedplaats. Ook voor de ruim 1,2 miljoen bezoekers die hier jaarlijks komen. Brabant laat je voelen dat je welkom bent.

Genietend Brabant

En dan is het in deze regio ook nog eens genieten. Door de ontelbare cafés en restaurants staat Brabant bekend als bourgondisch en gezellig. En door de vele tientallen theaters, musea, evenementen en attractieparken zijn we een (inter)nationale trekpleister. En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige natuurgebieden, zoals Kampina en de Loonse en Drunense Duinen. Dat het hier dus ook fijn wonen en leven is, trekt bedrijven, kenniswerkers en studenten uit alle windstreken naar Brabant. Hier is nog ruimte. Voor betaalbare woningen. Voor veilige speelplekken. Voor cultuur met een kleine en grote C. Voor rust en ontspanning in de mooie natuur. Het liefst delen we ook het genieten ervan. Dat past bij het bourgondische karakter van Brabant. 

Vestingstad Oudheusden
Foto: Marc Bolsius

Historisch Brabant

Die verbondenheid die je voelt in Brabant is er van oudsher. Toen Franse troepen in 1795 ons land introkken, was de regio een bufferzone tussen machthebbers. En dus bundelden we de krachten. Eigenzinnig als we waren, vormden we datzelfde jaar nog ‘Bataafsch Braband’, met een volwaardig provinciebestuur. Samen stonden we sterk. Ook toen kleine boeren keihard moesten werken voor een schamele oogst. We staken de koppen bij elkaar en gingen experimenteren: met vee. Niet voor melk of vlees, maar voor hun mest. Om de schrale grond vruchtbaar te maken. Slim en innovatief. Toen al. Dat de landbouw nog steeds een van de dragers is van de Brabantse economie, is niet meer dan logisch. En ook dat we het hier nog steeds samen doen, vanuit de katholieke inslag van omzien naar elkaar. Saamhorigheid 2.0. Wat diep geworteld zit, kan hoog groeien. Zeker in Brabant.

Breda: De gastvrije, groene stad
Foto: Marc Bolsius
Breda: De gastvrije, groene stad

Breda: De gastvrije, groene stad

Breda is een stad waar gezelligheid en creativiteit hand in hand gaan. En waar water en groen als een levensader om en in het historische centrum samensmelten. 

Breda
Evoluon Eindhoven

Eindhoven: de slimme stad

Eindhoven staat als hart van de Brainport regio voor technologie, design en kennis. De grootste stad van Brabant werd – letterlijk en figuurlijk – groot dankzij Philips.

Eindhoven
Museumkwartier 's-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch: de gastvrije cultuurstad

’s-Hertogenbosch, in de volksmond Den Bosch, is een stad met een menselijk karakter. Waar je ook komt en wie je ook bent, je wordt gastvrij ontvangen. Want Bosschenaren zijn trots op hun stad en ze koesteren het rijke verleden. 

’s-Hertogenbosch
Spoorzone Tilburg

Tilburg: de sociale en experimentele stad

Sociaal x Experimenteel = Creatie. In deze formule is het DNA van Tilburg samengevat. Groot geworden dankzij de textielindustrie, was de stad decennialang een rasechte arbeidersstad. Dankzij allerlei gebiedsontwikkelingen is het nu een hippe plek.

Tilburg

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?