Skip to Content
Spoorzone Tilburg
  • Verhaal 27-08-2023

Feiten en cijfers van Noord-Brabant

4 minuten leestijd

Nationaal én internationaal weet Brabant zich sterk te profileren. Als dé kennis en innovatieregio bij uitstek. Als designprovincie van Nederland. Als the place to be voor die typisch Brabantse gezelligheid. Een greep uit de feiten en cijfers.

Otecki - Blind Walls Gallery

Brabant is ná Gelderland qua oppervlakte de grootste provincie van Nederland. We hebben veel buren: Zuid-Holland en Gelderland in het noorden, Zeeland in het westen, Limburg in het oosten en België in het zuiden. Ook Duitsland is ‘om de hoek’. Met meer dan 225.000 inwoners zijn Eindhoven en Tilburg de grootste steden. Daarna komen Breda (ruim 180.000) en ’s-Hertogenbosch (ruim 150.000), de hoofdstad van Brabant. Deze stad, in de volksmond Den Bosch genoemd, is de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch. En wie kent niet de Sint-Janskathedraal en de Bossche Bol, een uit de kluiten gewassen chocolade slagroomsoes?

2,6 miljoen

inwoners

5.081 km²

oppervlakte

Stad versus platteland

De meeste Brabanders wonen in de steden. Maar een flink deel van de bedrijvigheid is nog steeds te vinden op het platteland – in de veehouderij en de land- en tuinbouw. De regio Noordoost-Brabant – met Oss, Uden en Veghel – behoort weer tot de belangrijkste industriële gebieden van het land. En wist je dat Brabant, met Eindhoven als kloppend hart, dé designprovincie van Nederland is? De regio trekt steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland. Om te shoppen, om één van de 124 musea te bezoeken of om lekker te borrelen en te eten. Niet voor niets staan we bekend om onze Brabantse gezelligheid.

Glow Eindhoven
Foto: Glow Eindhoven, Bart van Overbeeke

Brabant in feiten en cijfers

  • 2,6 miljoen inwoners op 1 januari 2023
  • 5.081 km² qua oppervlakte
  • 56 gemeenten
  • 21 Brabantse ondernemingen in de KvK Innovatie Top 100 (2022)
  • 700 startups in Brabant (2022)
  • Top 3 meest innovatieve regio's van NL

Lees het verhaal van Brabant

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?