Skip to Content
AlphaBeats verhoogt mentale performance van Brabantse topsporters
  • Verhaal 22-03-2023

AlphaBeats verhoogt mentale performance van Brabantse topsporters

4 minuten leestijd

Het Brabantse AlphaBeats helpt je je brein te trainen door gebruik te maken van algoritmes op basis van je eigen muziek. Op dit moment wordt hun innovatieve tool gebruikt door topsporters om zich te ontspannen en te focussen. Vanuit daar moet de tool toegankelijk worden voor het brede publiek met het doel chronische stress te laten verdwijnen. “We leren je om zelf controle te krijgen over je brein.”

De tool van AlphaBeats meet hersensignalen door middel van neurofeedbacktechnologie. Je luistert via je koptelefoon naar je favoriete muziek en draagt tegelijk een hoofdband met EEG-sensoren. De sensoren meten exact de hoeveelheid spanning en ontspanning, terwijl jij je muziek luistert. De neurofeedback voedt het algoritme in de door AlphaBeats ontwikkelde app. Dat algoritme doet iets heel speciaals: het past continue je muziek aan op zo’n manier dat je brein naar ontspanning wordt geleid. De luisteraar merkt deze verandering alleen onbewust op. Op het moment dat de sporter rustige hersengolven aanmaakt, keert de muziek terug naar zijn oorspronkelijke staat. De luisteraar wordt als het ware beloond als zijn brein meer ontspant. Het brein legt die relatie en traint zo om zich te kunnen ontspannen en te kunnen focussen. De hersenen leren controle krijgen over wanneer je ontspannen moet zijn - de alfagolven - en wanneer je gefocust moet zijn - de bètagolven.

Van droom naar doel

AlphaBeats werd in 2019 opgericht door een groep mensen met een gezamenlijke missie: het verbeteren van de mentale gezondheid van mensen. Volgens WHO is chronische stress de grootste gezondheidsepidemie van de 21ste eeuw. AlphaBeats wil mensen de tools bieden om chronische stress te voorkomen. Daar hebben ze de afgelopen drie jaar heel hard aan gewerkt. 

'Wij hebben een wereld voor ogen waarin iedereen zelf de tools in handen krijgt.'

Directeur en medeoprichter Han Dirkx

Topsport als kraamkamer

AlphaBeats werkt samen met Tilburg University en twee grote sportclubs uit Brabant. Onderzoek op Tilburg University heeft wetenschappelijk aangetoond dat gebruik van het AlphaBeats-trainingssysteem de alfa-hersengolfactiviteit verhoogt en zorgt voor blijvende verbeteringen in de mentale prestaties. Na vier weken dagelijks tien minuten trainen heb je je capaciteit om je stress te managen blijvend verbeterd. Han Dirkx: “Op dit moment laten we meer dan veertig topsporters dagelijks testen met AlphaBeats. Topsport is de kraamkamer van de innovatie. De tak is de laatste twintig jaar enorm veranderd. Lang draaide het om fysieke training en de beste materialen, faciliteiten en trainers. Tegenwoordig wordt het verschil of je eerste of tweede wordt, gemaakt binnen het mentale, de neuroscience. Juist omdat de belangen en de druk binnen de topsport veel groter zijn geworden: meer wedstrijden, meer trainingen, hogere verwachtingen, meer druk vanuit de pers. Topsporters moeten constant presteren anders zitten ze de volgende wedstrijd op de bank. Voor hen is het cruciaal hoe goed ze in staat zijn te herstellen na een wedstrijd.”

Trainen van mentale vaardigheden

Bij herstel na een topprestatie zijn twee dingen belangrijk: dat je in staat bent te ontspannen - je moet je hoofd leeg kunnen maken op het juiste moment - en dat je je kunt concentreren en focussen als het erom gaat. Met AlphaBeats kunnen sporters sneller mentaal herstellen en trainen ze hun brein om te ontspannen en te focussen. Mentale piekprestaties zijn niet iets waarmee we worden geboren. Ook je brein is een spier die je moeten trainen. Met 86 miljard neuronen is het menselijk brein dynamischer dan welke spier ook. AlphaBeats maakt het voor de sporters mogelijk hun hersenen net zo hard te trainen als hun lichaam. Sporters die hun geest beheersen, beheersen hun prestaties. 

'Vanuit de topsport willen we het product voor iedereen toegankelijk maken.'

Directeur en medeoprichter Han Dirkx

Onderuitgezakt voor je breinsessie

Han Dirkx: “Het is uniek, omdat het heel simpel werkt en voor iedereen en overal toepasbaar is. Je gaat zitten en de rest gebeurt vanzelf. Het enige dat je hoeft te doen, is naar je eigen muziek luisteren via je oortjes. Je opent onze app, zet de hoofdband met EEG-sensoren op, gaat zitten en op dat moment begint de AlphaBeats breinsessie. Je brein komt in de alfastaat, een soort meditatieve toestand. Je bent helder, maar je hoofd is leeg en ontspannen. Naast ontspannen wil je als sporter ook in ‘de flow’ komen, want daarmee presteer je beter. Hiervoor ontwikkelden we cognitieve games die we afwisselen met de muziek. Spelletjes die je brein laten nadenken, maar ook super relevant zijn voor de specifieke sport. Ze testen reactiesnelheid, keuzesnelheid en switching tasks. Die afwisseling zorgt ervoor dat sporters sneller en beter hun alfa- en bètagolven kunnen controleren.”

De slimste km2 van Nederland

AlphaBeats is het schoolvoorbeeld van hoe samenwerking in Brabant tot succes leidt. Dirkx: “Wij zitten op de hightechcampus in Eindhoven van waaruit we samenwerken heel veel grote bedrijven, zoals Philips, HighTech XL, LUMO Labs, Tilburg University en twee grote Brabantse sportclubs.” Ook internationaal zijn er teamgenoten. Zo nemen ze deel aan het Apple Foundation Program en werken ze samen met Garmin, producent van fitnesstrackers en smartwatches. Afgelopen januari won AlphaBeats de Innovation Award op de CES in Las Vegas, het meest invloedrijke technologie evenement ter wereld. Het klinkt allemaal veelbelovend. Laten we hopen dat muziek het medicijn van de toekomst wordt!

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Campagne #inBrabant en AI, data & digitalisering