Skip to Content
  • Verhaal 11-10-2021

Groasis brengt de wereld tot bloei

Water is het meest belangrijke element uit de natuur om mensen, bomen en planten te laten overleven. Je zou denken dat we er dan zuinig mee omgaan, maar niets is minder waar. Pieter Hoff hoorde tijdens zijn loopbaan in de bloembollen en bloementeelt steeds meer klachten over de lage waterstanden. Zoveel, dat hij zich zorgen maakte en een oplossing wilde vinden. Hij verkocht zijn succesvolle bedrijf en startte Groasis op. Zonder écht te weten wat hem te wachten stond, zette hij zich in voor een wereldwijde oplossing om efficiënter met water om te gaan.

De kortste weg naar de grootste impact
“Eind vorige eeuw begin ik me zorgen te maken over water”, opent Pieter. “Ik had kinderen, hoopte kleinkinderen te krijgen en dacht: ‘Hoe moet dat in de toekomst, als het water overal op is?’ Daar móet iemand wat aan doen! Niet alleen uit idealisme, maar ook omdat ik me verbonden voel met agrariërs. Het doet me pijn om te zien hoe moeilijk het voor agrariërs in ontwikkelingslanden is om in de droogte te overleven. Ik wist dat de agrarische sector wereldwijd verantwoordelijk was voor het verbruik van zo’n 73% van ons zoetwater, in Afrika zelfs 85%. Deze sector was dus de kortste weg naar de grootste impact. Ik besloot de handschoen op te nemen. Weg met mijn bollenbedrijf. Ik ga proberen dit probleem op te lossen. En dat is heel goed gelukt.”

Brabant, bron van innovatie
Aan de start van Groasis in 2003 stond het dalende waterpeil wereldwijd op geen enkele politieke agenda, uitgezonderd bij de provincie Noord-Brabant. Pieter legt uit: “Zij hebben de grootste agrarische sector ter wereld en waren hierdoor een van de eersten die besloten om alle waterbronnen te nummeren en zo het verbruik te meten. Niet gek dus dat Pieter zich met Groasis vestigde het Brabantse Steenbergen, dichtbij de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. “Brabant heeft een overheid die zich bewust is van de kracht van innovatie. Ze zijn op allerlei manieren bezig om innovatie te stimuleren.'' aldus Pieter.

'Voor ons is het dé plek waar we moeten zitten, want hier gebeurt het.'

De Green Chemistry Campus is een open innovatie campus en dé plek waar bedrijven en instellingen samenwerken aan een betere, duurzame toekomst en streven naar een circulaire economie. “Deze locatie is een bron van inspiratie voor een bedrijf als Groasis”, vult Pieter aan. “De samenwerking tussen de bedrijven op deze campus levert producten op die zo competitief en interessant zijn, dat de wereld naar Brabant afreist om het met eigen ogen te kunnen zien.”

Nationaal Icoon
Dát de producten van Groasis wereldwijd de aandacht trekken, wordt wel bewezen door de prijzen die ze winnen. De Growboxx® wordt over de hele wereld gezien als een wondermiddel om onvruchtbare grond leven te geven. Het product won internationaal allerlei prijzen waaronder in 2010 een award van het tijdschrift Popular Science. In 2016 werd de Growboxx® zelfs benoemd tot Nationaal Icoon: een prijs voor baanbrekende Nederlandse innovaties. In 2020 won Groasis de Boskalis Water Award en in 2021 staan ze op de wereldtentoonstelling in Dubai. Bijzondere prestaties om trots op te zijn. 

Maar wat zijn die producten van Groasis?
Door samen te werken met netwerkbedrijven op de campus en te experimenteren in Brabant was Groasis in staat om de beste specialisten om zich heen te verzamelen, veel kennis te vergaren en problemen op te lossen. Peter vertelt hierover: “Ik werk veel liever met toeleveranciers die de beste in hun vak zijn, dan dat ik dat zelf in huis moet halen. Door de hersenen van specialisten te ‘lenen’ zijn de oplossingen van Groasis ontstaan.” Dankzij deze werkwijze kwam de Waterboxx® tot stand. Een soort intelligente emmer die condens en regen uit de lucht opvangt, opslaat en vervolgens gedoseerd teruggeeft aan de boom die in het midden van de emmer is geplant. Dankzij deze innovatie groeien bomen met 90% minder water, zelfs in kurkdroge grond. Het leek de oplossing om het dreigende watertekort op te lossen want met 1 emmer kun je in 10 jaar, 10 bomen planten. Maar als Groasis ook juist de boeren in arme landen wilde helpen, moesten die boeren wel een Waterboxx® én een boom kunnen kopen. En dat bleek een grote uitdaging, want droogte en armoede gaan helaas vaak hand in hand.

Sociaal-economisch model
Maar Groasis is niet voor een gat te vangen. Ze gaan onconventioneel te werk en kwamen zelf met de oplossing. Pieter legt uit: “We pasten de Waterboxx® aan naar een box waarin niet alleen een boom, maar ook groenten geplant kunnen worden: de zogenaamde Growboxx®. Het duurt namelijk vijf jaar voordat je letterlijk de vruchten plukt van een fruitboom. Maar dankzij de snelle oogst van groenten, verdienen de eigenaren al na drie maanden geld. Na een jaar groenteteelt haalden ze de kosten van de Growboxx® er al uit en kunnen ze een fruitboom kopen. De Growboxx® bleek een geslaagd sociaal-economisch model.”

Revolutionair
Inmiddels wordt de Growboxx® in 43 landen gebruikt. Een mooi getal, als je je bedenkt dat in 2025 zo’n 48 landen te maken krijgen met watertekort. Werken bij Groasis geeft dan ook veel bevrediging. Samen maken ze de wereld weer groen. Maar Groasis is nog lang niet klaar. Ze stoppen niet voordat het dreigende watertekort grootschalig wordt opgepakt. Doordat iedereen bijdraagt aan dat grote gezamenlijk doel, ontstaat er een familiegevoel. Maar dan wel één met een belangrijk aandeel voor de jonge generatie. Pieter vertelt: “De jonge generatie is interessant omdat zij zich meer bewust zijn van klimaatverandering. Logisch natuurlijk, want zij krijgen met de gevolgen te maken. Ze zijn een inspiratiebron voor ons. In ons aannamebeleid zijn we er dan ook heel scherp op dat we mensen aannemen die duurzaam werken en beseffen dat ze onderdeel zijn van uitvindingen die de wereld kunnen verbeteren.” En dat bedoelt Pieter letterlijk. Want op dit moment zijn ze (samen met jongeren) aan het ontdekken hoe de Waterboxx® ernstig vervuild water kan reinigen tot drinkwater. Als dit een succes blijkt, maken ze niet alleen de wereld groener, maar lossen ze ook de zuigelingensterfte op. 

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Duurzame voedselsystemen en Campagne #inBrabant