Skip to Content
stadhuis Tilburg
  • Verhaal 03-09-2023

Tilburg: de sociale en experimentele stad

4 minuten leestijd

Sociaal x Experimenteel = Creatie. In deze formule is het DNA van Tilburg samengevat. Groot geworden dankzij de textielindustrie, was de stad decennialang een rasechte arbeidersstad. Dankzij allerlei gebiedsontwikkelingen is het nu een hippe plek. Een stad met een gerenommeerde universiteit, die barst van de creativiteit, houdt van experimenteren en iedereen omarmt. Een inclusieve stad dus, waar mensen de ruimte krijgen om hun talenten in te zetten voor een beter toekomstperspectief.

In de een na grootste stad van Brabant leerde Vincent van Gogh tekenen en groeide Guus Meeuwis uit tot volksheld. Hier werd Jantje Beton opgericht (1968) en ontstond de Grote Club Actie (1972). Hiphopfestival WOO HAH! is hier gestart. En de jaarlijkse kermis spreekt nog altijd een breed publiek aan. Tilburg is duidelijk een stad van makers, niet alleen met handen, maar ook met creativiteit en kennis. En die kennis zet de stad in voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen. Daarbij wordt altijd gemeten met de menselijke maat. Want als sociale en inclusieve stad is Tilburg een stad voor iedereen. Ontstaan uit een aantal buurtschappen, groeide het gebied rond 1600 uit tot de belangrijkste wolstad van Brabant. Eind negentiende eeuw werd Tilburg groot door de textielindustrie, met in 1871 maar liefst 125 wollenstoffenfabrieken.

Broodbakkery Tilburg
Foto: Marc Bolsius

Speler van formaat

In de jaren zestig van de vorige eeuw zakte die industrie compleet in. Tilburg moest naarstig op zoek naar nieuwe economische mogelijkheden en zette de stap van textiel naar tech. Tech in dienst van het menselijke gedrag en de maatschappij. Met de uitnodiging om vrij te experimenteren, want al doende leert men. Het resultaat: een bloeiende maakindustrie. Menig monumentaal gebouw moest het veld ruimen. Wat ervoor in de plaats kwam, deed de reputatie van Tilburg geen goed. Maar die tijd is allang voorbij. Veel delen van de stad hebben een flinke metamorfose ondergaan, met respect voor het verleden. Met een universiteit, bedrijven als Tesla en Fuji, veel creatieve makers, spraakmakende musea als De Pont en het TextielMuseum en een grote logistieke sector (nummer één van Nederland, samen met Waalwijk) is Tilburg een speler van formaat.  

Sociaal x Experimenteel = Creatie vat het DNA van Tilburg samen

Foto: Gemeente Tilburg

Spoorzone als hotspot

Een van de ontwikkelde gebieden is de Spoorzone. De plek waar voorheen werd gesleuteld aan treinen en locomotieven is een ware hotspot geworden. Met de Lochal als het meest indrukwekkende gebouw, waar staal en glas nog steeds domineren. De thuisbasis van onder meer Bibliotheek Midden-Brabant en Kunstloc Brabant is al vaak bekroond en in 2019 zelfs uitgeroepen tot beste gebouw van de wereld door het World Architecture Festival. In de 18 meter hoge hal komt het streven naar inclusiviteit mooi tot uitdrukking; iedereen is welkom in de huiskamer, werkkamer en studeerkamer van de stad. Daarnaast is Spoorzone Tilburg ook hét gebied waar innovatie en talent samenkomen: Station88 en MindLabs zijn bedoeld om ondernemend talent te ondersteunen en te verbinden aan onderwijs. Tilburg University is in het gebied neergestreken met een opleiding ondernemerschap. En via de diverse verzamelgebouwen vinden startups en scale-ups er hun plek. 

Textielmuseum Tilburg
Foto: Marc Bolsius

Piushaven

Op loopafstand van het centrum van Tilburg is de Piushaven te vinden. De voormalige industriehaven is de grootste stadshaven van Brabant, met cafés en restaurants, terrasjes, trendy winkeltjes, oude gebouwen met nieuwe functies en een levendige passantenhaven. Een bruisend gebied, waar mensen wonen, werken en zich vermaken. En via een wandeling over vlonders kom je uit in natuurgebied Moerenburg, waar je de Van Gogh Route kunt starten.

Dwaalgebied Tilburg
Foto: Marc Bolsius

Feiten en cijfers

  • Aantal inwoners: > 225.000
  • Bijnaam: Wolstad. Carnavalsnaam: Kruikenstad (vroeger urineerden de Tilburgers in kruiken (daarom worden ze kruikenzeikers genoemd); de urine gebruikte de textielindustrie om wol te wassen
  • Stadsrechten sinds: 1809
  • Trefwoorden: Sociaal x Experimenteel = Creatie
  • Belangrijkste blikvangers: LocHal, Westpoint, Sky Mirror (kunstwerk van Anish Kapoor)
  • Bekende Tilburgers: Henny Vrienten (zanger en componist), Kluun (schrijver), Domien Verschuuren (radio DJ), Leo Alkemade (cabaretier), Kenny B (zanger), Steven Brunswijk (cabaretier), Peerke Donders (priester), Roy Donders (stylist), Marc-Marie Huijbregts (cabaretier), Henk Krol (politicus), Guus en Marc Meeuwis (zanger en zijn broer), Jochen Otten (comedian), Freek Bartels (acteur), Jeroen Latijnhouwers (journalist). 

Meer informatie

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?