Skip to Content
Breda: De gastvrije, groene stad
  • Verhaal 03-09-2023

Breda: De gastvrije, groene stad

3 minuten leestijd

Breda is een stad waar gezelligheid en creativiteit hand in hand gaan. En waar water en groen als een levensader om en in het historische centrum samensmelten. De komende jaren wordt de West-Brabantse stad steeds meer een stad in een park. Waarmee Breda niet alleen nog mooier wordt, maar zich ook opmaakt voor een klimaatbestendige toekomst.

Breda dankt haar naam als groene stad niet alleen aan parken, zoals het Valkenberg; ook het Mastbos, een van de oudste naaldbossen van ons land, en de rivier de Mark in het Markdal zijn trekpleisters voor groenliefhebbers. Vlak bij het Mastbos, even buiten de wijk het Ginneken, ligt het vijftiende-eeuwse kasteel Bouvigne met prachtige Franse, Duitse en Engelse tuinen. 

Breda: De gastvrije, groene stad
Foto: Marc Bolsius

Haagje van het Zuiden

Het waren de Duitse Nassaus die het jachtslot bouwden op het grondgebied, dat ze in handen kregen dankzij het huwelijk van Engelbrecht van Nassau met de dochter van kasteelheer Jan III van Polanen. Ze bouwden ook het Begijnhof en de Grote Kerk, en vestigden later de Koninklijke Militaire Academie in de stad. Aan de Oranje invloeden dankt Breda waarschijnlijk de bijnaam ‘Haagje van het Zuiden’. Hier vierde koningin Beatrix in 1980 haar eerste Koninginnedag en startte – toen nog – prinses Máxima haar kennismakingsronde met Nederland.

Broeinest van creativiteit

In Nassaustad Breda, in het verleden een belangrijke garnizoens- en vestingstad, ligt de historie voor het oprapen. Tegelijkertijd richt de stad haar blik ook voortdurend op de toekomst. Door volop ruimte te bieden om te groeien, te ontplooien en te innoveren. Als broeinest van creativiteit komt de stad het beste tot uitdrukking op het Haveneiland. Hier biedt bedrijventerrein STEK ondernemers de ruimte en vrijheid om regelarm te bouwen en te werken. Alle bebouwing is hier tijdelijk en flexibel en grotendeels vervaardigd van restmateriaal. Duurzaamheid en innovatie gaan hier samen met creativiteit en ondernemersgeest. 

Breda: De gastvrije, groene stad

Urban Playground

Met de dynamiek van een stad en de charme van een groot dorp is Breda de ideale blauwdruk van een fijne, leefbare stad. Met de Grote Markt als kloppend hart. Met de gotische Onze Lieve Vrouwekerk, het Begijnhof, het Spanjaardsgat en het Oude Stadhuis als historische parels. Met de bruisende Haven en de ambachtelijke winkels in het Veemarktkwartier. Met de verrassende mix van winkels, horeca en natuur in het Ginneken. En met een rijke creatieve sector, waarmee Breda de potentie en ambitie heeft om een Urban Playground te worden: een ontmoetingsplek voor vernieuwers. Van de Blind Walls Gallery tot kunstacademie St. Joost. Van de gaming opleidingen tot het internationaal gerenommeerde Breda Photo en Breda Jazz Festival. Breda bruist.

Feiten en cijfers

  • Aantal inwoners: > 185.000
  • Bijnamen: Haagje van het Zuiden, Parel van het Zuiden, Het kleine Brussel. Naam in carnavalstijd: Kielegat
  • Stadsrechten sinds: 1252
  • Trefwoorden: grenzeloos, groen en gastvrij
  • Belangrijkste blikvanger: Onze Lieve Vrouwekerk ofwel Grote Kerk.
  • Bekende Bredanaars: DJ Tiësto, Hans van Mierlo (politicus), Joep Schreuder (sportverslaggever), Corry Konings (zangeres) en Pierre Kartner (liedjesschrijver en zanger)
Breda: De gastvrije, groene stad
Foto: Marc Bolsius

Meer informatie

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?