Skip to Content
Michel Reinders BrabantSport
  • Verhaal 09-12-2020

BrabantSport: Sport als maatschappelijk en innovatief kruispunt

4 minuten leestijd

Sport verbroedert, levert technologische vernieuwing op en is gezond, voor het lichaam én de Brabantse portemonnee. BrabantSport versterkt daarom het sportklimaat.

BrabantSport heeft als missie Brabant sterker te maken door sport. Directeur Michel Reinders: “Dat levert gezondere mensen op en laat ook nog eens zien dat we een innovatief volk zijn.”

De Parade als openluchtstadion, de Sint-Janskathedraal als decor voor de kunsten van schutters uit meer dan 80 landen. In 2019 was Den Bosch twee weken lang het middelpunt van het WK (Para) Handboogschieten, het grootste Nederlandse sportevenement van dat jaar in Nederland. Voor het eerst waren het reguliere WK en het Para WK gebundeld in één evenement.

Innovatieve uitstraling

De opbrengst: blije sportliefhebbers, enthousiast publiek en een internationale uitstraling. In de stad wemelde het van mensen in sporttenues uit Maleisië, Ecuador en andere verre landen. In Nederland is handboogschieten geen grote sport, maar in Zuid-Korea kwamen de finales live op televisie. Ook horecaondernemers waren blij: het WK leverde de regio alleen al 22.000 hotelovernachtingen op.

Sporten met een Bossche Bol

Naast de wedstrijden was er een uitgebreid programma vol sport, muziek en entertainment voor alle geïnteresseerden. Zevenduizend kinderen maakten via kinderfeestjes kennis met handboogschieten. Die feestjes werden georganiseerd voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Eenzame ouderen werden uitgenodigd voor ‘Bow Bingo’, een combinatie van bingo met handboogschieten, muziek en een Bossche Bol. 

Michel Reinders BrabantSport
Foto: Studio Robert Sanders

"Sport is niet alleen leuk om naar te kijken, maar stimuleert ook mensen om zelf te gaan sporten"

Sportieve daden

Het WK stond daarmee symbool voor alles waar BrabantSport voor staat: sportieve daden, zelf in beweging komen en (maatschappelijke) spin-off. “Sport is niet alleen leuk om naar te kijken, maar stimuleert ook mensen om zelf te gaan sporten”, zegt Michel Reinders. “Via sport ontmoeten mensen elkaar en leren elkaar beter kennen. Met een groot evenement zoals het WK Handboogschieten trek je bovendien op alle fronten de aandacht.”

Naast het sportieve rendement is sport één van de brandstoffen die de Brabantse motor op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak draaiende houdt. BrabantSport zet zich daarom sinds 2017 in om sport in Brabant te versterken. Dat doet de organisatie met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden. De focus ligt daarbij op talentontwikkeling en topsport, technologische innovaties, evenementen en het thema Uniek Sporten, zoals de steun aan sporters met een beperking.

Sportverenigingen in overvloed

Wie wil sporten, kan zich in Brabant vaak op korte afstand aansluiten bij een club. Brabant telt 5500 sportverenigingen, variërend van voetbal en hockey tot handboogschieten. Ook mensen met een beperking moeten die mogelijkheid hebben. BrabantSport brengt samen met haar partners vraag en aanbod bij elkaar en probeert drempels voor sporters met een beperking weg te halen. Dat doet de organisatie met sportloketten, waar mensen met een beperking bijvoorbeeld sportartikelen en sportrolstoelen kunnen lenen om het uit te proberen.  

Daarnaast zijn er vervoersmogelijkheden. “Als je in Best woont en een beperking hebt, kun je misschien niet in je woonplaats sporten, maar wel in Veldhoven. Met vervoer maken we dat mogelijk.” 

World Archery Championships 2019 's-Hertogenbosch

"Met een groot evenement zoals het WK Handboogschieten trek je bovendien op alle fronten de aandacht.”

Gezegend met topsporters

Brabant is rijk gezegend met topsporters, zoals de wielrenners Marianne Vos en Steven Kruijswijk en darter Michael van Gerwen. Ze leveren bovengemiddeld hoge prestaties, waar Brabanders trots op zijn. “Iemand uit Zuid-Holland voelt zich niet zo snel verbonden met een sporter uit Zuid-Holland, maar dat gevoel leeft hier in Brabant wel”, zegt Reinders. 

Naast talenten van eigen bodem zijn er ook sporters die naar Brabant komen om juist hier hun talenten verder te ontwikkelen. Ranomi Kromowidjojo verhuisde op 16-jarige leeftijd vanuit Groningen naar Eindhoven voor haar trainingen in het Pieter van den Hoogenband Stadion, het nationaal topsportcentrum voor zwemmen. 

Goede voorzieningen zijn een uitstekende manier om deze topsporters te ondersteunen en daarmee te binden aan deze regio. Daar regelt BrabantSport coaches voor, evenals medische voorzieningen en krachttrainingen. Ook kunnen sporttalenten aangepast onderwijs volgen, zodat zij zich volop kunnen ontwikkelen.

Tongelreep Eindhoven
Foto: Merlin Daleman

Topcentra in Brabant

De aanwezigheid van deze sporthelden is interessant voor Brabant, vertelt Reinders. “Mensen met toptalenten die niet tot wasdom komen bij een vereniging moesten vroeger naar Papendal of Amsterdam verhuizen. Dat is jammer. Wij halen juist nationale centra naar Brabant, zodat talenten in de regio blijven trainen. Als je hier als topsporter ook de top kunt halen, geeft dat Brabant een aantrekkelijke uitstraling. Dit is een provincie die naar de toekomst kijkt en kansen biedt.” 

Dat lijkt te werken, geeft Reinders aan. Topsporters ontwikkelen zich vaak als ambassadeur voor Brabant, wat het gevoel van trots en saamhorigheid versterkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Pieter van den Hoogenband: geboren in Maastricht, maar toch bekend geworden als Eindhovenaar. Andere grote sportnamen voor Brabant zijn Irene Wüst, Anky van Grunsven en Leontien van Moorsel.

Marianne Vos Veldrijden
Foto: Anton Vos

Kampioenschappen

BrabantSport zet zich ook in voor eenmalige sportevenementen, grotere nationale of internationale kampioenschappen, zoals Olympische Kwalificatie Toernooien én de Ronde van Spanje.

Hoogerheide heeft het WK Veldrijden van 2023 binnengehaald. “Deze kampioenschappen trekken een zware wissel op dit dorp, maar er wordt totaal niet geklaagd over lawaai of bereikbaarheid. De sport wordt met honderden vrijwilligers echt gedragen door het dorp.”

Wat Reinders betreft moeten overheden niet alleen investeren in wegen en woningbouw om de provincie aantrekkelijk te maken en te houden, maar ook in sport en cultuur. Dat kan in Brabant nog beter, vindt hij. “We hebben een nationaal zwemstadion, maar het is ontzettend moeilijk om daar rijksgeld bij te krijgen. Terwijl je met relatief weinig geld via de sport tot goede prestaties komt voor de samenleving.”

Ook het bedrijfsleven mag zich daarvoor sterker maken. “Investeringen in sport moeten altijd publiek-private samenwerkingsverbanden zijn om een breed draagvlak te creëren. We zoeken daarom naar evenementen, die aansluiten bij de wensen van het bedrijfsleven.” 

Innovaties voor meer beweging

Een ander samenwerkingsverband zit op het gebied van technologie en innovatie, onder meer samen met TU Eindhoven en Fontys Sporthogeschool. Die innovaties draaien vaak om mensen te verleiden om meer te bewegen, bijvoorbeeld met sensoren in de kantooromgeving.  

Reinders: “Het leuke van de sportwereld is dat hier altijd veel proefkonijnen te vinden zijn die graag meedoen aan de testen. Het is geen enkele moeite om hardlopers en wielrenners te vinden om de nieuwste technologische snufjes te testen. Vanuit de sportwereld krijgen deze vondsten vaak weer toepassingen op andere terreinen, zoals de zorg.” 

Bloei van urban sports

Net als in de rest van Nederland staat in Brabant de verenigingsgraad onder druk. Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen die elkaar in parken en pleinen ontmoeten met skateboards, BMX-fietsen en andere Urban Sports. 

Diverse Brabantse steden hebben sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van de spoorzones, zoals Strijp-S in Eindhoven, de Tramkade in Den Bosch en de spoorzone met de LocHal in Tilburg. Deze nieuwe gebieden hebben een grote aantrekkingskracht op beoefenaars van breakdance, street art en urban sports. Deze groep verdient daarom serieuzere aandacht, vindt Reinders.  

Samen met de provincie, steden en andere partners werkt BrabantSport aan de verdere professionalisering van Urban Sports. “Als de vastgoedprijzen in een opgeknapt gebied stijgen, moeten deze sporters vaak weer maar een andere plek verkassen. Maar zij geven een gebied juist levendigheid. Daarom vind ik het zo mooi dat in Strijp-S het indoor park Area 51 voor skaters en BMX’ers behouden kan blijven door er een appartementencomplex overheen te bouwen. Met een sportieve naam: Haasje Over.” 

Urban sport Brabant
Foto: Spark

"Opvallend veel kampioenen bij Urban Sports hebben een zachte g"

Halfpipe voor Olympiërs

Er is nog een onzekere toekomst voor het World Skate Centre in de spoorzone van Den Bosch, de grootste indoor halfpipe van Europa. Vooralsnog is dit een tijdelijke voorziening in de voormalige ijzergieterij van de stad.  

Ondertussen is deze halfpipe zeer geliefd bij toekomstige Olympiërs, zoals Keet Oldenbeuving. Deze jonge Utrechtse skateboardster werd in Rusland al Europees kampioen en won goud tijdens het NK Skateboarden in Rotterdam. De baan in Den Bosch met nagemaakte straathindernissen als relingen, trapjes en bankjes kent voor haar weinig geheimen.  

Reinders is er in ieder geval trots op dat de sporthelden van de toekomst de Brabantse trainingslocaties goed weten te vinden. “Opvallend veel kampioenen bij Urban Sports hebben een zachte g of ontwikkelen hier hun talenten. Ook deze sport zit echt in het DNA van Brabant. Dat helpt ons bij onze ambitie om dé sportprovincie van Nederland te worden.”

Brabantse sport in feiten en cijfers

  • Volgens cijfers uit 2018 doet 66 procent van de Brabanders actief aan sport. 26 procent van de Brabanders is lid is van een sportvereniging. Daarmee staat Brabant op een gedeelde vijfde plaats in Nederland.
  • Brabantse gemeenten met een hoge sportdeelname zijn Hilvarenbeek, Eersel en Nuenen, Gerwen en Nederwetten. In deze gemeenten deed in 2016 62 procent van de 19-jarigen en ouder minstens een keer per week aan sport. Het landelijke percentage is 51 procent.
  • Indoor Brabant is na de Dutch TT Assen en het World Tennis Tournament Rotterdam het best bezochte jaarlijkse sportevenement van Nederland.
  • In de periode 2016-2019 zijn 50.000 mensen met een beperking gaan sporten of bewegen via de Brabantse regionale loketten en hun netwerkpartners. Dat vermeldt de Evaluatie Sportagenda Brabant Beweegt.
  • Enkele evenementen van de afgelopen jaren: het EK Vrouwenvoetbal in Breda en Tilburg, de Champions Trophy in Breda, het WK Handboogschieten in ’s-Hertogenbosch.
  • Jaarlijks bezoeken 55.000 Brabanders een skatepark, circa 2.500 Brabanders spelen 3x3 basketbal en 45.000 mensen bezoeken een evenement op het gebied van urban sports & culture. Naar schatting beoefenen in totaal 250.000 Brabanders een vorm van urban sports.
  • Brabant telt relatief veel sporthelden. Op deze pagina staan sporters verzameld, die een band met Brabant hebben.

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Vitale leefomgeving