Skip to Content
Minitopia laat zien dat wonen anders kan
  • Verhaal 11-10-2021

Minitopia laat zien dat wonen anders kan

3 minuten leestijd

Vier jaar geleden startte Minitopia een expositie in Den Bosch die de kloof tussen woonbeleid en woonvraag zichtbaar maakte. Inmiddels kent Brabant verschillende plekken met duurzame woonvormen die compact, flexibel, klant-en-klaar en/of modulair zijn. Alle woningen zijn door de bewoners zelf gemaakt. Is het toeval dat dit in Brabant van de grond komt? Dat denken initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer niet. “We hebben de ervaring dat Brabant openstaat voor dit soort initiatieven. Het draait hier nog om vertrouwen en geloof en dat geeft de basis voor een goede samenwerking.”

Wat begon als een expositie is inmiddels een levend experiment geworden voor nieuwe woonvormen. Rolf van Boxmeer, architect bij Minitopia, vertelt: “We startten vier jaar geleden als kleine proeftuin en daar kregen we regelmatig de vraag of mensen hier ook konden wonen. Toen zijn we met de Provincie op zoek gegaan naar een gedoogconstructie. Op deze nieuwe plek staan nu 30 huizen, allemaal gebouwd met duurzaam materiaal.” 

De bewoners van Minitopia laten zien dat je heel goed kunt wonen in een duurzaam huis dat flexibel, modulair en verplaatsbaar is. ”Alles wat we bedenken, brengen we meteen in de praktijk om te testen. De bewoners zijn échte pioniers, ze leven in ons concept. Het is fantastisch dat er zoveel mensen zijn die de stap nemen om hier te wonen. De Brabantse pioniersmentaliteit komt hier heel goed tot zo’n recht”, aldus Rolf.

De bewoners bewijzen dat het huidige woonbeleid en de woonwens niet goed op elkaar aansluiten. De woonwensen zijn de afgelopen jaren namelijk veel veranderd terwijl het aanbod niet tot nauwelijks verandert.

“Minitopia is geen vervanging van de huidige woonvorm, maar wel een interessante aanvulling.''

Rolf vertelt: ''Inmiddels zijn er drie Minitopia-locaties in Brabant: Roosendaal, Waalwijk en Den Bosch. We willen blijven uitbreiden en krijgen steeds meer aanvragen van mensen die op deze manier willen wonen.”

“Een locatie vinden is hierbij de grootste uitdaging”, licht Tessa Peters, artistiek leider van Minitopia, toe. “We zijn altijd in gesprek met de Provincie Noord-Brabant om een geschikte plek te vinden en de vertegenwoordigers van de Provincie komen ook regelmatig kijken. Brabant juicht dit soort initiatieven echt toe waardoor er wederzijds vertrouwen ontstaat. Dat geeft ons het gevoel dat hier echt alles mogelijk is.” 

Inmiddels heeft de Provincie zelf een actieprogramma ‘Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw’ opgestart. Hier sluit Minitopia natuurlijk perfect op aan. “We zijn volop in gesprek, wisselen onderling kennis uit en werken nauw samen om dit project samen vorm te geven”, laten Rolf en Tessa weten. Wij kijken ernaar uit, want waar dromers en doeners gaan samenwerken, ontstaan de prachtigste initiatieven. 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?