Skip to Content
MindLabs
  • Verhaal 24-10-2022

MindLabs staat aan de wieg van vliegen met VR-bril

De hele wereld is bezig met data en digitalisering, maar Brabant doet dit wel op een héle bijzondere manier. Daar lossen ze er namelijk maatschappelijke vraagstukken mee op. Bedrijven, overheden en kennisinstituten bundelen hun kennis en kunde tot oplossingen die de wereld mooier maken. Zoals bij MindLabs, die de Koninklijke Luchtmacht helpt bij het innoveren door vliegsimulaties met een virtualreality-bril aan te bieden.

MindLabs is opgericht door onder andere Tilburg University, Fontys Hogescholen en ROC Tilburg. Fred van der Westerlaken, voorzitter van bestuur van MindLabs vertelt hierover: “Zo’n samenwerking tussen kennisinstellingen is uniek in Nederland en bovendien typisch Brabants. Brabanders zijn namelijk bescheiden en stappen over hun eigen schaduw heen voor een hoger doel.” Het hoger doel van MindLabs is om interactieve technologie te verbinden met ondernemerschap. Iedereen die een maatschappelijke uitdaging heeft en deze wil oplossen met data is welkom.

Vliegen met een VR-bril 
De Koninklijke Luchtmacht #inBrabant klopte aan bij MindLabs omdat ze wilden weten of vliegsimulaties met een virtualreality-bril (VR-bril) effectiever zijn dan de traditionele (desktop)simulaties. Evy van Weelden, onderzoeker aan Tilburg University vertelt:

'Door de connectie met Tilburg University hebben we namelijk unieke kennis in huis op het gebied van interactieve technologieën en menselijk gedrag.'

MindLabs beïnvloedt toekomst van vliegsimulaties
Leren vliegen met een VR-bril levert nog meer voordelen op. Je hebt namelijk alleen een VR-bril nodig waardoor iedereen in zijn of haar eigen tijd kan trainen. De traditionele (desktop)simulaties zijn groot en duur en kunnen maar één persoon tegelijk trainen. De resultaten van het onderzoek hebben dus belangrijke gevolgen. “Het zou fantastisch zijn als ons onderzoek ertoe leidt dat de Koninklijke Luchtmacht in de toekomst vliegsimulaties met een VR-bril aanbiedt”, vertelt Evy. 

Brabant als Silicon Valley van Europa 
De dynamiek die ontstaat tijdens zo’n onderzoek is precies waar MindLabs voor staat. “De energie, kennis en kunde die vrijkomt vormen een heel bijzonder ecosysteem waar we erg trots op zijn”, vertelt Fred. “Wat mij betreft mogen we Brabant echt meer als digitale regio presenteren. De innovaties die hier plaatsvinden vormen een stevig fundament om Brabant het Silicon Valley van Nederland of zelfs van Europa te laten zijn. En het mooie is: the sky is the limit. We zijn continu in ontwikkeling waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.”

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema AI, data & digitalisering en Campagne #inBrabant