Skip to Content
JADS
  • Verhaal 11-10-2021

JADS brengt digitale innovaties bij Brabantse ondernemers

3 minuten leestijd

Vroeger waren universiteiten aanjager van culturele, maatschappelijke en sociale ontwikkelingen, maar door de tijd heen keerden ze steeds meer in zichzelf waardoor velen deze functie verloren. “Doodzonde”, vindt Liesbeth.

“De transitie van digitalisering in de samenleving voltrekt zich zo snel dat er juist nu een universiteit nodig is die zich in de samenleving positioneert.”

Opleiden van talent
JADS pakt deze rol op. De bijdrage van JADS aan de Brabantse samenleving zit ‘m niet alleen in het doen van onderzoek, maar draait vooral om het talent dat wordt opgeleid. Data-scientists van morgen bestuderen, bedenken en ontwikkelen digitale innovaties dankzij de samenwerking tussen Brabantse universiteiten, overheden en mkb. “Dat talent heeft een enorme impact op de regio. Als Brabantse ondernemers kiezen voor een samenwerking met JADS, dan vindt digitale innovatie de weg richting ondernemers en blijft het talent in Brabant. Brabantse ondernemers zijn dus heel belangrijk voor het bestaansrecht van JADS”, aldus Liesbeth.

Samenwerkingen tot succes brengen
Veel bedrijven geven gehoor aan de oproep om samen te werken. “Onze grootste uitdaging is om de enorme toeloop van externe partijen op een goede manier tot een geslaagde samenwerking te brengen.” Sinds de start in 2016 zijn er al 1600 organisaties die willen samenwerken. Dat is op z’n minst bijzonder te noemen. Meestal zoeken universiteiten zelf naar samenwerkingen. Bij JADS komen de samenwerkingen vanzelf onze kant op. Dat is een luxeprobleem, maar tevens ook een zoektocht hoe we alle aanmeldingen binnen dit initiatief tot een succes brengen.” 

MKB Datalab
Een bijzonder onderdeel van JADS is het MKB Datalab. “Het mkb moet empowered worden, daarom hebben we dit datalab opgericht”, legt Liesbeth uit. “Alles is erop gericht om het mkb meer met data te laten werken in hun bedrijfsvoering. Dit doen we onder andere door workshops te geven en een individuele route uit te stippelen om toekomstproof te worden en te blijven. Daarnaast kunnen mkb-bedrijven JADS raadplegen over het beveiligen van data om cybercrime te voorkomen.”

Kennis en talent
“Onze studenten werken in het Brabantse bedrijfsleven en brengen kennis en talent binnen organisaties. Daarnaast neemt een grote groep professionals deel aan het educatie-programma van JADS. Zo worden ook de huidige professionals meer digitaal minded en sijpelt de digitale transitie eerder door in organisaties.”

Brabants DNA
JADS is trots op het Brabantse DNA. “Samenwerking en innovatie maken JADS een kind van de twee Brabantse universiteiten. Dat geeft ons een prachtig DNA om Brabant te profileren als dé place-to-be op het gebied van data en digitalisering. Wij bouwen graag mee aan deze ambitie en ondersteuning van gemeente Den Bosch en Provincie Noord-Brabant is hierbij essentieel. Dankzij deze samenwerking kunnen wij met JADS een brug slaan tussen de traditionele instituties en de nieuwe mogelijkheden die de digitale technologie met zich meebrengt”, besluit Liesbeth.

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?