Skip to Content
  • Verhaal 11-10-2021

Female Tech Heroes wil meer diversiteit in tech-wereld

3 minuten leestijd

Female Tech Heroes werd in 2019 opgericht als netwerk voor en door vrouwen die in tech werken of een carrière in dit vakgebied ambiëren. Het bleek een schot in de roos. Nergens ter wereld bestaat een soortgelijk initiatief. Female Tech Heroes zette Eindhoven én Brabant als regio wereldwijd op de kaart als voorloper om meer vrouwen voor de tech-wereld te interesseren. Het uiteindelijke doel gaat veel verder dat. Female Tech Heroes wil meer diversiteit in de tech-wereld realiseren.

Goed voor bedrijven én voor de samenleving
Oud-Europees Commissaris Neelie Kroes was de eerste ambassadeur van Female Tech Heroes. Mede dankzij haar vloog het initiatief uit de startblokken. In twee maanden tijd groeide het netwerk naar 1.400 leden. “Zij zorgde voor allerlei media-optredens en interviews en hielp ons meer bewustzijn voor het onderwerp te creëren”, legt medeoprichter Ingelou Stol uit. “Het thema gendergelijkheid past niet alleen binnen de Sustainable Development Goals - het duurzaam ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties - meer diversiteit zorgt ook voor een groei in de omzet. Goed voor de bedrijven dus, maar ook voor de samenleving.”

De slimste vierkante kilometer van Europa
Female Tech Heroes is een initiatief van de High Tech Campus in Eindhoven. Op deze campus werken meer dan 12.000 slimme mensen in meer dan 220 tech-bedrijven aan de wereld van morgen. Het wordt ook wel de slimste vierkante kilometer van Europa genoemd.

Door veel gesprekken met bedrijven op de campus als Philips, ASML, Intel, IBM en TomTom ontdekten oprichters Ingelou Stol en Hilde de Vocht dat deze bedrijven moeite hadden om diversiteit in de tech-wereld te realiseren. “De individuele bedrijven hadden ondertussen weliswaar allerlei diversiteitsclubjes in het leven geroepen, maar die stonden los van elkaar. Wij proefden een behoefte naar ondersteuning en dachten: ‘Laten wij die rol dan maar op ons nemen’.” Aldus Ingelou. En zo werd Female Tech Heroes geboren.

“Om meer diversiteit te creëren, moeten vrouwen en mannen de handen ineenslaan.”

Als de tech-wereld niet divers is, dan is de tech dat ook niet
“Het moet niet bij een vrouwen-onderonsje blijven”, zegt Ingelou. “De mannen moeten zich ook aansluiten want diversiteit in de technologiesector is uiteindelijk iets wat we samen moeten doen. Meer diversiteit in geslacht, achtergrond en werkervaring leidt namelijk tot de beste innovaties. En als de tech-wereld niet divers is, dan is de tech dat ook niet.”

Ze weten ook al hóe ze meer mannen gaan verbinden aan Female Tech Heroes. Ingelou: ”Door er invloedrijke mannen aan te verbinden. We willen meer mannen een podium bieden en meerdere mannelijke rolmodellen portretteren in onze nieuwe interviewreeks. De bedoeling is uiteindelijk dat mannen en vrouwen met elkaar in gesprek gaan. Dat is ook de reden waarom wij hebben besloten het logo van Female Tech Heroes aan te passen. In plaats van een enkele vrouwelijke figuur willen wij er ook de mannelijke inbreng in verwerken. Female Tech Heroes is echt geen club vrouwen die alleen met elkaar iets doen. We zorgen voor een beweging die ons allen aangaat. De High Tech Campus drijft op samenwerkingen en is daarmee de perfecte plek om dit te realiseren.”

The sky is the limit
Inmiddels staat de teller op 2.000 leden en haken er ook tientallen mannen aan. In 2020 mocht toekomstige astronaut Mindy Howard het stokje van Neelie Kroes overnemen. Haar droom om astronaut te worden, werd vaak niet serieus genomen. Ze miste destijds een rolmodel. Maar door haar doorzettingsvermogen en passie voor de ruimte wordt die droom nu toch werkelijkheid. Voor haar is the sky écht the limit en die les wil Female Tech Heroes doorgeven aan al haar leden. Man én vrouw.

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema AI, data & digitalisering en Campagne #inBrabant