Skip to Content
Blue Jay
  • Verhaal 11-10-2021

Brabants studententeam ontwikkelt drone die mensenlevens kan redden

3 minuten leestijd

Er is een tekort aan BHV’ers bij ouderentehuizen, tot die conclusie is de brandweer gekomen. Om de veiligheid van bewoners te kunnen waarborgen moet er een duurzame oplossing komen. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool werken daarom mee aan het project Blue Jay: een interactieve en autonome drone die straks ingezet wordt om bewoners van ouderentehuizen veilig te evacueren. Het aanhaken van Brabantse studenten was voor de brandweer een logische keuze. In Brabant is veel technische kennis en scholen werken nauw samen met het bedrijfsleven en de overheid. Bovendien ligt de slimste vierkante kilometer van Europa in Brabant: de wereldbekende High Tech Campus.

Team Blue Jay bestaat uit 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool. Een ambitieus en vindingrijk team dat werkt aan een interactieve en autonome drone. Deze drone evacueert bewoners van ouderentehuizen in geval van nood. Blue Jay is een schoolvoorbeeld van een succesvolle Brabantse samenwerking. Er is namelijk ongekend veel steun van enthousiaste lokale Brabantse professionals om het project een vliegende start te geven. Zo wordt team Blue Jay ondersteund tijdens het ontwikkelingsproces en delen deze professionals kostbare kennis. Ook is het team in nauw contact met de veiligheidsregio Brabant Zuidoost en een lokaal ouderentehuis.

Een vliegende reddingsbrigade 
Blue Jay wordt automatisch geactiveerd als het brandalarm afgaat. De drone vliegt alle kamers af, op zoek naar bewoners die hulp nodig hebben. Vervolgens evacueert de drone de bewoners veilig naar buiten. Blue Jay is speciaal omdat deze binnen werkt en niet buiten. Een knap staaltje technologie. De grootste uitdaging voor de studenten binnen de huidige ontwikkelingsfase is het autonome aspect van de drone. Autonoom vliegen houdt in dat Blue Jay straks alles uit zichzelf doet. Het vliegen, navigeren en de interactie met de bewoners moet volledig automatisch gebeuren. Momenteel voeren de studenten verschillende tests uit bij een ouderentehuis in Brabant om de technologie verder te verbeteren. Het team is hoopvol dat Blue Jay al over een paar jaar op grote schaal ingezet wordt in ouderentehuizen in Nederland en later over de hele wereld. 

Een broedplaats voor jong talent
Het is niet gek dat jong talent zich zo thuis voelt in Brabant. Dit is de plek om een carrière in de technologische sector na te streven. Mede door Brainport Eindhoven, technologieregio in Zuidoost Brabant. Brainport is het epicentrum voor innovaties en baanbrekende samenwerkingen in Brabant. Het is een broedplaats voor levensveranderende technologische ontwikkelingen. In deze technologieregio werken denkers en doeners slim samen. Of je hier nu studeert, werkt of onderneemt; in Brabant zijn eindeloos veel kansen om te groeien. Daar is project Blue Jay een prachtig voorbeeld van. 

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?