Brede welvaart is niet één onderwerp. Dat maakt het complex. Maar ook mooi. Want het betekent dat álles ertoe doet. En dat iedereen kan bijdragen. Dat is de overtuiging van Dieuwertje Vorstenbosch. Als klimaatburgemeester van Tilburg en oprichter van FREE FASHION werkt ze aan een eerlijker en groener systeem. Met rekken vol ruilkleding brengt Dieuwertje mensen letterlijk in beweging.
“Ik geloof dat wij mensen onderdeel zijn van de natuur. En die is van zichzelf prachtig in balans: mossen, dieren, bomen – alles heeft een plek en een functie. Maar wij halen die balans onderuit. Als we willen blijven genieten van al het moois dat de natuur ons biedt, dan moeten we nú bouwen aan een systeem dat lang meegaat. Bij FREE FASHION proberen we dat heel tastbaar te maken.
Het idee? Ik zag wel eens van die boekenruilkasten en dacht: waarom zou dat niet met kleding kunnen? Wij - mijn vriend Lot en ik - begonnen met een kledingrek voor de deur. Wat je niet meer draagt hang je erin, en je mag er iets uithalen wat je leuk vindt. Simpel. We stonden versteld van wat er gebeurde! We kregen de leukste verhalen en reacties uit allerlei onverwachte hoeken. Want mensen gaan een blokje om. Ze raken met elkaar aan de praat. Je ziet verbinding ontstaan.
Dat zag Linda Romeijn uit Breda ook. Zij stond te popelen om een rek voor haar deur te zetten. Wat begon als een duurzaam gebaar, groeide uit tot een bron van buurtcontact. Het rek toert de hele buurt door, steeds een week bij iemand anders voor de deur. Dat regelen de buurtgenoten zelf via een Whatsappgroep. Dat vind ik zo mooi: als één rek ineens een hele beweging op gang brengt. En Linda? Die vond het zó leuk, dat ze later ook meehielp in onze pop-upwinkel in Utrecht.
FREE FASHION is inclusief, laagdrempelig én duurzaam. Maar het is ook systeemverandering. Want de textielindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld. De keten is ondoorzichtig. Al wil je helpen - hoe dan? Breng je je kleding naar textielbak of kringloop, belandt het vaak alsnog op een vuilnishoop in Afrika…
Ik zie daar een kans. Wat nou als we de circulaire kledingroute zichtbaar maken? In het pand naast het Textielmuseum in Tilburg, waar ook de Textiel Campus is gevestigd, willen we een textielproeflab beginnen. Daar gebeurt dan alles wat maar kan met afgedankte kledingstukken. Van donatie tot ruil, tot reparatie, tot hergebruik van grondstoffen. Samen met gemeenten, ondernemers, onderwijs en burgers kijken we wat er mogelijk is. Het kán, als je elkaar weet te vinden.
Dieuwertje Vorstenbosch
Zo werkt het met brede welvaart, dat vraagt van iedereen wat. Daar zit meteen ook de grootste uitdaging: iedereen zit binnen zijn of haar rol. En dat snap ik. We zitten in een systeem dat we zelf zo hebben gebouwd. Dus: stap uit je rol! Kijk niet alleen naar je takenpakket of je functieomschrijving. Waar willen we samen naartoe, en wat kan je zelf bijdragen?
Brede welvaart is niet één onderwerp, het is een manier van kijken. Naar wonen, werken, zorgen, consumeren. Het raakt aan geluk, aan gemeenschapszin, aan rechtvaardigheid. En ja, dat maakt het complex. Maar ook mooi. Want het betekent dat álles ertoe doet. En dat iedereen kan bijdragen.
Als FREE FASHION iets laat zien, dan is het dat we samen zó veel meer kunnen dan we denken. We begonnen klein, en nu is het een beweging aan het worden. Omdat mensen voelen: hier kan ik wat mee. Hier kan ik zélf het verschil maken. En dat is precies waar brede welvaart over gaat.”
Dieuwertje Vorstenbosch is oprichter van FREE FASHION, een initiatief dat duurzaam delen van kleding toegankelijk maakt voor iedereen. Een half jaar na de oprichting (zomer 2024) zijn er pop-up winkels in Tilburg, Utrecht en Amstelveen. 13 mobiele kledingrekken touren door heel Nederland.