Skip to Content
  • Verhaal 11-10-2021

Algorithmic Perfumery maakt unieke parfums op basis van data

Ooit al eens een moment gehad dat een parfum je deed denken aan een persoon? Scentronix gaat nog een stap verder en ontwikkelde Algorithmic Perfumery: unieke parfums voor ieder individu op basis van vragenlijsten, algoritmes en 38 verschillende ‘akkoorden’. Het idee ontstond in New York, toch koos bedenker én Bredanaar Frederik Duerinck ervoor om zijn Living Lab in Breda te starten. “In Brabant heerst een hoog ambitieniveau in combinatie met een gezonde down-to-earth-benadering. Dat is een gouden combinatie om dit idee tot een wereldwijd succes te maken.” Move over New York, in Brabant worden dromen pas écht werkelijkheid. 

Reuk is een heel intiem zintuig. Het haalt herinneringen op, verbindt ons met wie we zijn en wekt innerlijke gevoelens op. Hoe mooi is het wanneer iedereen z’n eigen unieke parfum kan ontdekken en ontwikkelen?

Alles op alles 
Vier jaar geleden stond Frederik op een tentoonstelling samen met een groot geur- en smaakbedrijf. Daar zag hij een machine voor zich die unieke parfums samenstelde. “Er speelden altijd wel ideeën in m’n hoofd, maar ik ging nooit over tot actie. Dit keer wilde ik alles op alles zetten om het te laten slagen. Ik nam afscheid van mijn vaste baan en maakte een prototype. De keuze om mijn baan op te zeggen was totaal niet rationeel maar gebaseerd op gut feeling. Dat is aan de ene kant eng, maar aan de andere kant heel bevrijdend. Er is één focus en dat is spannend en bevredigend tegelijkertijd.”

Roadshow langs Amerikaanse investeerders
Enige tijd later stond Frederik met zijn prototype op een tentoonstelling in New York, op zoek naar investeerders. “Ik deed een roadshow langs Los Angeles, New York en Silicon Valley en probeerde zo het geld bij elkaar te krijgen. Met succes, want inmiddels zijn we een Silicon Valley-funded bedrijf.”

Brabanders maken dromen waar
Een Amerikaans bedrijf, gestationeerd in Breda dus. Waarom niet in New York? Dat staat immers bekend als ‘The City of Dreams’. Frederik legt uit: “Voor mij was het heel duidelijk dat Algorithmic Perfumery zich in Brabant moest vestigen. Brabanders durven te dromen en geloven in ambitie, maar zijn tegelijkertijd heel pragmatisch en down to earth. Al 50 jaar lang huist hier enorm veel technologische kennis waardoor er een kwalitatief goed en breed netwerk is opgebouwd. Daarnaast heeft Nederland een goede arbeidsmarkt en die combinatie gaf mij het vertrouwen om dit idee vanuit Breda uit te bouwen tot een wereldwijd succes.”

Wonder van de creatie
“In het Living Lab hier in Breda testen we de parfums uit met publiek. Mensen vullen een vragenlijst in en Artificial Intelligence adviseert op basis van de antwoorden drie geuren door middel van drie verschillende algoritmes. Deze parfums komen tot stand dankzij 38 verschillende akkoorden die in de Algorithmic Perfumery machine zitten. De drie flesjes worden gevuld met de juiste akkoorden, vallen vervolgens van de band en zijn elk een unieke combinatie van geuren die passen bij ieders unieke persoonlijkheid. Het wonder van de creatie gebeurt voor je ogen.”

Mechatronica, data en kunst
Algorithmic Perfumery werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap en Research & Development. “Dat is echt de gouden driehoek”, vertelt Frederik.

“We hebben de creativiteit nodig vanuit de kunst, technologie om ons doel te bereiken en R&D om de technologie volwaardig te maken zodat de machine doet wat het moet doen.”

Voor wat betreft de wetenschap heeft Algorithmic Perfumery hele waardevolle samenwerkingen met mechatronica en ICT-opleidingen aan de Avans Hogeschool in Breda en MindLabs in Tilburg. “Samen doen we data-onderzoek om mogelijkheden te ontdekken waarmee we gepersonaliseerde parfums voor iedereen toegankelijk maken.” 

Grootse ambities
Over vijf jaar hoopt Frederik dat iedereen zijn eigen parfum heeft ontwikkeld en hierdoor met zichzelf in contact blijft. “De juiste parfum maakt je rustig en creëert jouw persoonlijke bubbel. In eerste instantie focussen we ons op persoonlijk gebruik, dus een parfum die je opdoet of als interieurspray gebruikt. Bij de tweede toepassing focussen we ons op welzijn. Een bepaalde geur kan namelijk helpen om in slaap te komen of rustig te worden. En daarna willen we nóg een stap verder door de medische wereld in te stappen. Geur kan bijvoorbeeld op een hele natuurlijke manier eetlust opwekken. Dat zou een hele mooie oplossing zijn voor mensen met te weinig eetlust.” 

De ambities van Algorithmic Perfumery zijn groots, duidelijk en realistisch. Precies zoals het Brabant past. Mooi om te zien hoe de Brabantse opvoeding het New Yorkse kind klaarmaakt om de wereld te veroveren. 

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Campagne #inBrabant en AI, data & digitalisering