Skip to Content
Holst Centre
  • Verhaal 12-10-2021

Slimme kleding als medicijn tegen stress

Overal ter wereld ervaren mensen stress. Hoe mooi is het dan dat we in Brabant volop bezig zijn met het ontwikkelen van kleding die het stresslevel kan verminderen? Onafhankelijk research- en innovatiecentrum Holst Centre werkt samen met fashion tech-designer Pauline van Dongen om dit te realiseren. Relax-shirt MYSA is het eerste resultaat van dit Brabants onderonsje. Het shirt bevat sensoren en vibratiemotoren die de drager helpen om regelmatig te pauzeren en te ontspannen met behulp van ademhalingsoefeningen. Zo draagt slimme kleding uit Brabant bij aan een gezonder en vitaler leven voor iedereen.

Holst Centre werkt vanuit open innovatie en samenwerking. Ontwikkelen, innoveren en verbinden staan voor hen centraal. Met datagedreven producten en technologische hoogstandjes spelen ze in op wereldwijde maatschappelijke uitdagingen van morgen. Chronische stress is helaas een voorbeeld van zo’n wereldwijd maatschappelijk probleem. Charlotte Kjellander, Team Lead & Technical Expert bij Holst Centre vertelt: “Al onze innovaties zijn gericht op het verbeteren van de vitaliteit en het welzijn van mensen. In samenwerking met de eerste gepromoveerde fashion tech-designer van ons land, Pauline van Dongen vonden we een hele toegankelijke manier om stress te verminderen met behulp van technologie, namelijk: in een t-shirt.” 

Draagbare technologie

'Kleding is de uitgelezen manier om de intieme communicatie met de gebruiker te verbeteren.'

Het ‘relax shirt’ draagt de naam MYSA en is ontworpen voor dagelijks gebruik. “In het shirt zitten sensoren die het stresslevel van de drager meten. Digitalisering en kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI genoemd) zorgen er vervolgens voor dat de data van die sensoren in begrijpelijke taal worden gecommuniceerd naar de drager. Zo wordt hij of zij eraan herinnerd om regelmatig te pauzeren. Tijdens deze pauzes helpt MYSA de drager met kalmerende ademhalingsoefeningen. Zes kleine vibratiemotoren zijn geprogrammeerd om het gewenste ademhalingsritme na te bootsen. Wanneer de drager de ademhaling afstemt op dit ritme, vermindert het stressniveau.” 

Met deze innovatie vergroot Holst Centre het lichaamsbewustzijn en ondersteunen ze een gezond en vitaal leven. “Het MYSA-shirt is een op zichzelf staand product maar kan ook gebruikt worden als aanvulling op bestaande producten zoals fitbits en meditatie apps.“ 

Technologie in een designer jasje
Dankzij de kennis en jarenlange ervaring van Pauline in het ontwerpen en ontwikkelen van slimme kleding is deze oplossing zeer bijzonder in de wereld van data. Het feit dat de technologie in een toegankelijk design jasje (of nou ja, t-shirt in dit geval) is gestoken, is van grote meerwaarde voor het oplossen van een maatschappelijk probleem. Het vergroot namelijk de kans dat de oplossing op grote schaal wordt opgepikt. Dit shirt is dus proudly made in Brabant en klaar om de wereld te veroveren! 

Ons geduld wordt helaas nog even op de proef gesteld. Charlotte legt uit: “Op dit moment testen we volop met prototypes om te weten hoe het MYSA relax-shirt wordt ervaren en welk effect de adembegeleiding geeft. Daarnaast zijn we samen met TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast- Natuurwetenschappelijk onderzoek) en imec (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum te België) de markt aan het verkennen. We bevinden ons nog in een vroeg stadium, maar over vijf jaar willen we vanuit Brabant mensen over de hele wereld kennis laten maken met het MYSA relax-shirt en het stresslevel wereldwijd verlagen!”

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Campagne #inBrabant en Vitale leefomgeving