Skip to Content
  • Verhaal 24-10-2022

Larven kweken voor duurzame voedselketen

4 minuten leestijd

In Bergen op Zoom huist Protix, de grootste insectenkwekerij ter wereld. In grote groene kratten worden hier duizenden tonnen larven van de zwarte soldaatvlieg gekweekt. De larf van deze vlieg is namelijk rijk aan eiwit en vet en daardoor goed te gebruiken als voer voor huisdieren, varkens, kippen of vissen. Deze innovatie van Protix vervangt soja, palmolie en vismeel dat van ver moet worden aangevoerd en waarvoor tropische bossen worden gerooid. Deze innovatie van Brabantse bodem verduurzaamt de hele voedselketen en dat wordt beloond: in 2020 werd Protix verkozen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland. “Een fantastische erkenning voor het harde werk in de afgelopen drie jaar”, aldus Elselina Battenberg, communicatiemanager bij Protix.

Brabant, agrifood hoofdstad van de wereld

Wat dat betreft zit Protix gebakken: “Brabant is de ideale locatie om ons te vestigen”, vertelt Elselina. “De Brabantse agrifoodsector is één van de beste ter wereld. De bijbehorende opleidingen staan dan ook erg goed aangeschreven. Daarnaast zijn de regionale en provinciale overheden sterk gericht op een gezonde agrifoodketen. Hier vinden we de juiste partners en werken we veel samen met universiteiten en hogescholen die ons talenten aanleveren op verschillende terreinen.” 

Ideale mix van Brabant en buitenland

Die talenten zijn een belangrijk onderdeel van het succes van Protix. “We zijn in drie jaar tijd gegroeid van dertig naar 140 mensen. Ons team bestaat voor een groot deel uit nieuwsgierige, hardwerkende Brabanders die met Protix het maximale willen bereiken. Maar er zijn ook veel collega’s die vanuit het buitenland naar Brabant zijn verhuisd om bij Protix te kunnen werken. Die combinatie maakt Protix heel erg sterk”, aldus Elselina.

“We zoeken continu naar mensen en bedrijven in de agrifoodsector die ons met kennis of financiële middelen verder kunnen helpen zodat we blijven groeien.”

Brabant als key-succesfactor

De komende jaren blijft Protix innoveren en groeien. “Binnen enkele jaren willen we ook fabrieken opstarten op andere locaties”, legt Elselina uit. “Maar waar we ons ook vestigen, Brabant is en blijft onze key-succesfactor. De agrifoodsector is hier zó sterk ontwikkeld, nergens ter wereld vind je zo’n rijke voorziening in kennis, kunde en mogelijkheden.” 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Duurzame voedselsystemen en Campagne #inBrabant