Skip to Content
  • Nieuws 1-12-2022

Tech hub Brainport Eindhoven behoort tot de wereldtop

Dat Brainport Eindhoven het Nederlandse imago en de economie versterkt, wordt maar weer eens bevestigd door het vandaag gelanceerde rapport ‘The next generation of tech ecosystems’ van Dealroom. Regio Eindhoven staat op de zevende plek van de meest toonaangevende tech hubs ter wereld.

Eindhoven staat op de zevende plaats als het gaat om de meest veelbelovende wereldwijde ‘science hubs’. Dat toont het nieuwe onderzoeksrapport van Dealroom.co. In het rapport worden 201 wereldwijde ecosystemen vergeleken. Regio Eindhoven scoort uitzonderlijk hoog in de vergelijking van groeibriljanten, dankzij aanwezigheid van hoogstaande wetenschap, universitair geschoold talent en patenten.

Brainport Eindhoven in top 10 ‘Science Hubs’

Dealroom.co is een toonaangevende leverancier van data over startups, technologische ecosystemen en investeringen. De data van Dealroom.co wordt gebruikt door bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden om meer inzicht te vergaren. Vandaag lanceert zij het rapport ‘The next generation of tech ecosystems’. Daarin is een ranglijst gemaakt van de 201 beste ecosystemen ter wereld. De regio Brainport Eindhoven staat op plek 7 op de lijst van ‘Science Hubs’. Dat zijn regio’s die een vooraanstaande positie hebben op het gebied van deep tech, universitair talent en patenten.

In Brabant moet je zijn voor succes

Overheden, kennisinstellingen en bedrijven in Brabant proberen gezamenlijk startups te begeleiden, van idee tot succes. Zo is Braventure een Brabantse startupversneller die zich samen met Eindhovense organisatie The Gate richt op startups rondom Brainport Eindhoven. Daar horen ook financieringsmiddelen bij. Zo is er het Brabant Startup Fonds voor financiering van startups in een vroege fase, en begeleidt de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) met onder meer een half miljard aan investeerbaar vermogen startups in een later stadium naar schaalvergroting.

Voor provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen is het succes van de Brainportregio dan ook geen verrassing: “In Brabant werken we aan de oplossingen van morgen voor maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Startups beginnen vaak met een idee om de wereld op hun manier een beetje beter te maken, maar om dat idee werkelijkheid te maken is een grote opgave. In Brabant werken we samen met universiteiten, ontwikkelmaatschappijen en regio’s om die startups van a tot z te begeleiden naar succes. Dit rapport laat zien dat je in Brabant moet zijn voor succes.”

Brainportregio

In de Brainportregio is The Gate het platform waar tech startups terecht kunnen om een vliegende start te maken. Veel van de startups die verantwoordelijk zijn voor de hoge positie van Eindhoven in de ranglijst, hebben een steuntje in de rug gehad van The Gate. Directeur van Brainport Development, Paul van Nunen: “Sinds we zijn begonnen met The Gate zijn al honderden startups verder geholpen, alleen dit jaar al vierhonderd. Dat gebeurt op velerlei manieren; met financiering, door advisering, door ze te koppelen aan relevante connecties in het ecosysteem en ga zo maar door. Dat werkt. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat de Brainport Eindhoven regio ook de volgende wereldspelers gaat voortbrengen.”

Hightechindustrie

Robert-Jan Smits, bestuursvoorzitter van de TU/e: “De mooie positie in dit rapport is het resultaat van de uitstekende samenwerking van alle partijen in het ecosysteem van de Brainportregio om een topklimaat te creëren voor startups. We zetten als TU/e al vele jaren in op ondernemerschap, challenge based learning, studententeams, en startups, en we hebben traditioneel een enorm sterke onderzoekssamenwerking met de hightechindustrie, wat allemaal bijdraagt aan dit resultaat. Het is mooi dat met dit rapport de leidende positie van de regio weer eens wordt onderstreept.”

De financieringsketen in Brabant is de afgelopen jaren steeds sluitender geworden. Dit heeft een direct en positief effect op de succesfactor van startups in regio Eindhoven. Zo kreeg Brabant met het DeepTechXL Fund I recent een uniek fonds van € 100 miljoen dat investeert in veelbelovende, hoogtechnologische startups en scaleups in Nederland. In het fonds investeren o.a. strategische partners en mede-initiatiefnemers ASML, Philips, BOM en TNO, en voorts PME Pensioenfonds en Invest-NL.