Skip to Content
Veemarktstraat Breda
  • Blog 02-11-2023

Brabant is en blijft sterk merk

Rinske van Kasteren Brandmanager

Rinske van Kasteren

De uitslag van onze ImagoMonitor bewijst het onomstotelijk: Brabant is en blijft een kei sterk merk. Daar zijn wij van Brabant Branding maar wat trots op! Want een sterk merk hebben is één, het behouden vergt een lange adem. Aan regiobranding werken we elke dag hard. Dat doen we overigens niet alleen, maar samen met onze partners in de regio.

Gezelligheid, carnaval en gemoedelijk, maar óók innovatief en maatschappelijk betrokken

Zowel Brabanders als niet-Brabanders associëren Brabant nog steeds vooral met gezelligheid, gemoedelijkheid en carnaval. Da’s ook niet zo gek, want dat zit nu eenmaal in ons DNA. Bij de niet-Brabander zien we ten opzichte van het vorige onderzoek uit 2020, dat zij vaker ook denken aan innovatie/high tech (Brabander is innovatief) en high touch (Brabander is maatschappelijk betrokken). Dat is een mooie ontwikkeling! Opvallend feitje: niet-Brabanders zijn positiever over Brabant dan Brabanders zélf denken. Brabanders dénken dat niet-Brabanders negatieve associaties hebben bij Brabant, zoals bijvoorbeeld ‘criminaliteit’ of ‘boers’, maar dat is dus veel minder het geval dan de Brabanders denken.

Merkwaarden van Brabant worden herkend

Voor Brabant zijn drie merkwaarden vastgesteld die de Brabantse identiteit dragen, namelijk:

  1. Courageously Unconventional (creatief, mogen ‘pielen en proberen’, ambitieus, op zoek naar verandering, innovatief)
  2. Purposefully Collaborative (samenwerkend, zowel lokaal als internationaal)
  3. Remarkably Immersive (meeslepend, deel worden van de gemeenschap)

Uit de ImagoMonitor blijkt dat deze merkwaarden herkend worden. Vooral het ‘verwelkomende karakter’ en de ‘informele samenwerking’ worden breed gedragen, net als in 2020 overigens. Wat betreft ‘gedurfde innovatie’ zijn de resultaten ook gunstig, maar mogen de niet-Brabanders nog meer overtuigd worden van de innovatiekracht en het lef van de Brabanders.

Er zijn nog volop kansen voor Brabant

Het gaat dus keigoed in Brabant en met Brabant. Het is er fijn wonen, werken en recreëren. Kunnen wij van Brabant Branding nu achterover leunen? Zeker niet. Uit de ImagoMonitor blijkt dat er nog kansen liggen om de innovatiekracht en de durf van de Brabander nóg beter uit te dragen. Daarnaast zien we dat de jongere doelgroep (18-29 jaar) een wat negatiever beeld van Brabant heeft dan gemiddeld. Aanleiding voor ons om samen met onze partners te bespreken hoe we deze groep beter kunnen bereiken. 

Brabant versus de steden

Tot slot zien we dat het imago van Brabant grotere invloed heeft op het imago van de Brabantse steden, dan andersom de steden hebben op het imago van Brabant. We hielden een aanvullend onderzoek naar de relatie tussen het merk ‘Brabant’ en de merken van de zeven Brabantse steden. Dat leverde ook een boel interessante inzichten op. 

Wil je daar meer over weten? In onze volgende blog gaan we daar uitgebreid op in. Of neem contact met mij op via rvkasteren@brabant.nl

Bekijk de ImagoMonitor 2023