Skip to Content
  • Nieuws 11-11-2022

Bewondering en verwondering: GLOW 2022

Al voor de 17e keer profileert Eindhoven zich deze week met lichtkunstfestival GLOW Eindhoven op een spectaculaire en onderscheidende manier op het gebied van licht, passend bij het imago van Eindhoven als creatieve, design- en technologiestad. Met het thema Urban Skin zet GLOW haar ambitie kracht bij om te behoren tot de top drie meest toonaangevende lichtkunstfestivals in de wereld.

GLOW zoals GLOW bedoeld is

Voor het eerst in drie jaar is er weer een complete editie van GLOW, en dat zullen we weten ook! Met het thema UrbanSkin, ‘De huid van de stad’, bedekken de lichtkunstwerken pleinen, plantsoenen en iconische gebouwen en plekken met een tweede huid zoals een bewegend lichaam.

Spectaculair en betrokken

Door bijzondere samenwerkingen tussen bedrijven, opleidingsinstituten, bewoners én kunstenaars ontstaan ook dit jaar weer unieke, innovatieve lichtkunstwerken. Deze installaties zijn niet alleen spectaculair maar ze vestigen ook de aandacht op de maatschappelijke uitdagingen waar we met zijn allen voor staan. Actuele en relevante thema’s zoals eenzaamheid, diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid worden in het licht gezet.

Relevanter dan ooit

GLOW neemt dit jaar ook extra energiebesparende maatregelen door van maandag tot en met donderdag de lichten één uur eerder uit te doen. Hiermee bespaart GLOW ongeveer 500 kilowattuur. Daarnaast roept GLOW ook alle bezoekers op om thuis de lampen te doven en apparatuur uit te schakelen. Op die manier hoopt GLOW samen met haar bezoekers meer energie te besparen dan dat ze verbruikt.

Wist je dat

  • maar liefst 21 van de 33 lichtkunstwerken nog nooit eerder ergens ter wereld vertoond zijn;
  • jaarlijks ruim 750.000 bezoekers én vele curatoren GLOW bezoeken;
  • GLOW gratis toegankelijk is en de vaste gezamenlijke route terug is van weggeweest.

Welke adembenemende lichtkunst moet je bekijken?

Collega's Sabine van den Broek - Nieman en Gwen Zuring waren aanwezig bij de perstour en hebben de highlights op een rijtje gezet.

Foto: Connecting your love, part 1 - ASML & De Efteling