InBrabant.nl gebruikt cookies om de site goed te laten werken.
Meer weten over cookies en hoe we met je privacy omgaan?
Stel je eens voor dat we overal ter wereld gewassen zouden kunnen kweken zonder invloeden van buitenaf. Dat zou betekenen dat we niet langer afhankelijk zijn van het klimaat, ook in steden onze groenten kunnen kweken en meer mensen gezonde voeding kunnen bieden. Deze innovatieve vorm van landbouw wordt momenteel succesvol onderzocht en ontwikkeld in Brabant. En dat is niet zo gek. Want Brabant heeft niet alleen de grootste agrarische sector ter wereld, met de High Tech Campus en Technische Universiteit in Eindhoven hebben we ook de slimste vierkante kilometer van Europa. Geen verrassing dus dat het GrowWise Research Center vijf jaar geleden in Brabant is opgericht.
Het GrowWise Research Center doet onderzoek naar vertical farms: klimaatkamers die dankzij verlichting en data-onderzoek de ideale omstandigheden hebben om gewassen te kweken en klaar te maken voor de oogst. Signify (voorheen Philips Lighting) zit al sinds 1936 in verlichting voor de tuinbouw. Hun onderzoek naar de ideale omstandigheden om gewassen te kweken, resulteerde vijf jaar geleden in het oprichten van GrowWise. Ellis Jansen, Global Director City Farming bij Signify legt uit:
Kennis groeit nog sneller dankzij Brabantse scholen
Brabant heeft alle ingrediënten voor succesvolle innovatie: kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid weten elkaar feilloos te vinden en werken goed samen. Ellis kan dit beamen: “Er zijn heel veel verschillende culturen en die diversiteit heeft een positieve invloed op het innovatieproces. We leggen makkelijk contact met andere bedrijven om te kijken of hun specialisme iets kan bijdragen. Daarnaast werken we ook veel samen met de Technische Universiteit. Bij vertical farming draait het niet alleen om technologie en data, ook kennis van teelt is belangrijk. Ook hiervoor blijkt Brabant een perfecte locatie te zijn. We werken namelijk veel samen met de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Niet alleen door het aanstellen van stagiaires, maar ook door samen te kijken hoe we teelt kunnen verbeteren. De studenten aan de HAS worden de telers van de toekomst dus hun kijk is erg belangrijk.”
Het ontwikkelen van gewassen in zogenaamde gesloten teelt wordt met de groeiende wereldbevolking steeds belangrijker en moet daarom ook rendabel zijn. “We hebben hier op de High Tech Campus een prachtig systeem, maar het moet voor iedereen betaalbaar zijn. We zijn nog volop in ontwikkeling om de kosten te drukken en de opbrengst te verhogen”, licht Ellis toe.
Het ultieme recept
In de klimaatkamers kun je aan alle knoppen van Moeder Natuur draaien. “De sensoren geven ons data en hier leiden we de juiste temperatuur, bodem, hoeveelheid water, voeding en verlichting van af. Al deze factoren samen vormen de ideale omstandigheden voor een plant. Deze digitalisering van landbouw maakt dat we met inzet van Artificial Intelligence en veranderen van algoritmes kunnen testen welke invloed het veranderen van deze factoren heeft op de groei van bijvoorbeeld een krop sla. De dosering moet het ultieme recept vormen en dat is een grote uitdaging. Dit onderzoeken we dagelijks voor onze klanten”, vertelt Ellis.
Agri Food Pluim
In 2017 won GrowWise de Agri Food Pluim. “Voor ons is dat heel belangrijk, hieruit blijkt dat de samenwerking tussen technologie en plant echt wordt gewaardeerd”, legt Ellis uit.
“Het nut van GrowWise heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Er zijn al verschillende vertical farms actief waar consumenten het hele jaar door schone gewassen van kunnen eten. Maar er blijft ruimte voor verbetering want de wereldbevolking leeft niet alleen op sla. Uiteindelijk willen we een breder aanbod van gewassen kunnen bieden omdat we dan op veel meer plekken ter wereld mensen van gezonde voeding kunnen voorzien. Om die ambitie waar te maken, is het belangrijk dat we talent aantrekken.”