Skip to Content
  • Verhaal 11-10-2021

Blind Walls Gallery eert Breda met street art

Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Het eert het verleden, heden en de toekomst van de stad met inmiddels zo’n 100 muurschilderingen. Deze kunst wordt niet alleen gemaakt door internationale kunstenaars, maar ook lokale talenten krijgen de kans om met hun creativiteit de stad te eren. De schilderingen zijn het bewijs dat kunst een gezicht geeft aan de erfenis van de Brabantse stad. Het verrijkt de openbare ruimte; veel meer en intenser dan dat nieuwe gebouwen en grote reclame-uitingen dat doen.

Vijf jaar geleden startte Dennis Elbers Blind Walls Gallery als spin-off van het event ‘Graphic Matters’. Niek Nellen, marketeer bij Blind Walls Gallery vertelt: “Het doel was en is nog steeds om de blinde muren van de stad nieuw aanzien te geven door middel van street art. Het is een tegengeluid op de commerciële drift waarmee steden zich hoofdzakelijk willen ontwikkelen.” 

De eerste ‘mural’ werd aangebracht op de Molsparking, ook wel bekend als ‘de rotte kies van Breda’. Niet de mooiste plek dus, maar wél de ideale plek om te starten en te laten zien wat kunst teweegbrengt.

Brabantse Erfgoedprijs
Twee jaar na oprichting won Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs voor ‘het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed’. Een verdiende prijs, want, zo legt Niek uit: “We zijn de enige in de Benelux die street art conceptueel aanpakt. De schilderingen hebben altijd te maken met de locatie of de stad, er is altijd een verhaal aan verbonden. Dat is nou juist de kracht van Blind Walls Gallery, dat we de liefde voor de Brabantse cultuur en geschiedenis van Breda vastleggen in kunst.” 

Waardevolle samenwerkingen
Inmiddels kunnen we stellen dat Blind Walls Gallery veel draagvlak heeft in Breda. Daar is jaren aan gebouwd, het concept is dus niet zomaar te kopiëren naar andere steden. Daar ligt ook niet de ambitie van Blind Walls Gallery, vertelt Niek: “We geven andere steden wel advies. Street art wordt in eerste instantie namelijk vaak geassocieerd met illegale graffiti. Het heeft echt wel een paar jaar nodig om vertrouwen te winnen. Inmiddels hebben we hele goede samenwerkingen met de gemeente, pandeigenaren, woningcorporaties en buurtbewoners. We betrekken hen stuk voor stuk bij plannen voor een nieuwe muurschildering. Zonder deze samenwerkingen zouden we niet al vijf jaar bestaan. We hebben nou eenmaal muren en vergunningen nodig om schilderingen op te kunnen maken.” De samenwerking is niet alleen praktisch, maar ook inhoudelijk. Niek legt uit: “De stad Breda zou zonder ons waarschijnlijk heel anders met graffiti zijn omgegaan. Als er nu iemand een muurschildering maakt die niet betrokken is bij Blind Walls, dan trekken we aan de bel en hopen we de kunstenaar bij onze projecten te kunnen betrekken. Dankzij onze samenwerkingen kunnen we de liefde voor kunst en cultuur blijven combineren met de liefde voor de stad.” 

Cadeau aan de stad
Iedereen kan op elk moment de muurschilderingen bekijken. Maar je hoeft er niet per se voor naar buiten. Zo kun je ze ook vanuit je luie stoel op de website bekijken en er alles over lezen, maar een tour geeft natuurlijk wel de beste beleving. “Dankzij een meerjarige subsidie van Kunstloc Brabant hebben we twee jaar geleden flink kunnen investeren in marketing. Hierdoor hebben we onder andere campagnes kunnen voeren om het publieksbereik te vergroten. En met succes, want de afgelopen 2 jaar waren alle routes uitverkocht”, laat Niek weten. De street art is echt een cadeau aan de Brabantse stad: inwoners herontdekken Breda voor wat betreft de geschiedenis en locaties terwijl toeristen verder reizen dan het centrum en de volledige stad per fiets verkennen.

‘Blind Walls Gallery: Het Museum Op Straat’
Naast wandel- en fietsroutes, een website en een webapp is er sinds 2020 ook een boek: ‘Blind Walls Gallery: Het Museum Op Straat’. Het boek neemt je mee langs ruim 90 indrukwekkende muurschilderingen die de afgelopen vijf jaar Breda hebben verfraaid.

Het zijn 340 pagina’s vol prachtig beeld, uniek archiefmateriaal en interviews met kunstenaars. “Niet alle schilderingen van de afgelopen vijf jaar zijn nog te bezichtigen. Muren verdwijnen, de stad is in beweging en wij bewegen mee. Maar natuurlijk willen we alle muurschilderingen wel vereeuwigen en dat is dankzij een crowdfundings-actie gelukt met dit boek”, licht Niek toe. 

Iedereen kleurt Breda
Het boek mag dan een blik naar het verleden zijn, Blind Walls Gallery is nog lang niet klaar en blijft aan de weg timmeren om ‘hun’ Breda nóg kunstzinniger te maken. Het liefst zien ze street art verankert in de Bredase samenleving. “We hebben een Wall of Fame in de stad beschikbaar gesteld waar mensen legaal kunnen spuiten met graffiti. Zo kunnen ze hun talent ontwikkelen en blijft street art in Breda behouden. Blind Walls Gallery is namelijk niet de enige die de stad kleurt, dat doen alle inwoners van Breda samen.”

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?