InBrabant.nl gebruikt cookies om de site goed te laten werken.
Meer weten over cookies en hoe we met je privacy omgaan?
Het dreigende watertekort wereldwijd voorkomen? Auto’s laten rijden op zonne-energie? Of andere problemen oplossen waarmee je de toekomst mooier maakt? Het kan allemaal in Brabant. Veel internationale en regionale bedrijven, mkb’s, kennisinstellingen en innovatieve start-ups staan te springen om te werken met talenten zoals jij. Jij gelooft erin dat samenwerken je verder brengt en dat grenzen er zijn om op te zoeken. En ja, soms ook om er een tikkie overheen te gaan want zo verleg je ze. Zonder wrijving, geen glans. Dat kunnen we in Brabant wel waarderen.
In Brabant maak je deel uit van een prachtige community die de wereld mooier maakt door innovatie, creativiteit en beleving. Benieuwd welke kansen Brabant jou kan bieden? Hieronder vind je een greep uit bijzondere bedrijven en initiatieven die hier te vinden zijn. Allemaal met het Brabantse hart op de goede plaats.
De Brabantse startup AlphaBeats ontwikkelde een systeem om prestaties van topsporters te verbeteren via een op muziek en neurofeedback gebaseerde hersentraining. Het werkt op basis van een algoritme dat via een app subtiel je eigen favoriete muziek aanpast. Het trainingssysteem is draagbaar, aanpasbaar en gemakkelijk te gebruiken en daardoor ideaal voor topsporters. Uiteindelijk zal het systeem voor iedereen beschikbaar worden en betekent het wellicht het einde van veel chronische stress.
Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in Brabant veredelt zaden om de wereld ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien van gezonde en aantrekkelijke groenten. De robuustere rassen hebben een betere weerstand, hogere opbrengst en verbeterde houdbaarheid. Bij de teelt zijn door de inzet van AI en robotica minder chemische middelen en water nodig, wat bijdraagt aan een duurzamere en efficiëntere productie en verwerking van groente. Zo zet Rijk Zwaan met haar innovaties vanuit Brabant in op wereldwijde voedselzekerheid. Logisch dus dat ze gezien wordt als een van de meest innovatieve teeltbedrijven ter wereld.
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de energie-intensieve industrie omschakelen van fossiele brandstof naar schonere alternatieven, zoals waterstof en elektrificatie. Veel bedrijven missen hiervoor het netwerk. RIFT ontwikkelt ijzerstofproductie-installaties en boilerinstallaties waarmee CO2-vrije, duurzame, veilige en circulaire energie opgewekt kan worden. Zo levert het Brabantse RIFT een flinke bijdrage aan de wereldwijde energietransitie.
Aquatic Drones in Brabant maakt autonoom varende meetschepen die bij de kust, havens en rivieren metingen onder water uitvoeren. Hiermee ontdekken ze bijvoorbeeld watervervuiling of verzakkingen van kades. Voorheen gebeurden deze metingen met dieselschepen. De drone-techniek is schoner, veiliger en kostenefficiënter. Bovendien kunnen er met de innovatieve sensoren van de robot-boot meerdere toepassingen in één keer gemeten worden, waardoor het onderhoud en beheer van waterwegen verbetert.
Team HART werkt vanuit Brabant aan Human Augmentation om zo in de toekomst zintuigelijke
beperkingen weg te nemen. Hun eerste succes is een prototype van een slimme mouw. Door trillingen te koppelen aan klanken kun je ‘horen’ door te voelen. Zo’n slimme mouw zou bijvoorbeeld kunnen dienen als vertaalmiddel in gesprek met anderstaligen, maar kan ook uitkomst bieden voor mensen die slechthorend of doof zijn.
De luchtkwaliteit van binnensteden is slecht. Dieselbussen zijn één van de grootste veroorzakers hiervan. Daarom moet duurzaam en emissievrij openbaar vervoer wereldwijd de standaard worden. Hiervoor ontwikkelt, produceert en verkoopt het Brabantse Ebusco de meest innovatieve stads- en streekbus ter wereld. Deze 100% elektrische lichtgewicht bussen worden wereldwijd geleverd met alles om die bus rijdend te houden, zoals laadsystemen en energieopslag. Met hun slimme batterijtechniek kunnen zij zelfs een oplossing bieden voor het opslaan van duurzame energie om zo de energiebehoefte te balanceren.
In Boxtel staat de allereerste Herenboerderij van Nederland. De boerderij is in handen van tweehonderd enthousiaste burgers die graag duurzaam willen eten én betrokken willen zijn bij de productie van hun eigen voedsel. Een boerderij waar niemand rijker van wordt, maar die wel bijdraagt aan een beter leefklimaat voor mens en dier en eerlijk voedsel oplevert. Inmiddels is het initiatief vanuit Brabant uitgerold door heel Nederland en komen er steeds meer enthousiaste burgers bij!
Om de wereld ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien van gezonde en aantrekkelijke groenten, veredelt Rijk Zwaan in Brabant zaden voor telers. De robuustere rassen hebben een betere weerstand, hogere opbrengst en verbeterde houdbaarheid. Bij de teelt zijn minder chemische middelen en water nodig wat bijdraagt aan een duurzamere en efficiëntere productie en verwerking van groente. Zo draagt Rijk Zwaan met hun innovaties vanuit Brabant bij aan wereldwijde voedselzekerheid. Logisch dus dat ze gezien wordt als een van de meest innovatie teeltbedrijven ter wereld.
In Brabant wordt hard gewerkt aan innovaties waarmee de landbouw- en voedselsector effectiever, veiliger, duurzamer of zelfs helemaal anders kan produceren. Bodec in Helmond is bezig met innovatie en het toepassen van nieuwe procestechnologieën in de landbouw- en voedselsector. Ze ontwikkelden de energiezuinige duurzame techniek Radio Magnetic Freezing, waarmee voedsel efficiënter ingevroren wordt. Hierdoor is het nóg beter en langer houdbaar en heeft het een betere kwaliteit bij ontdooiing dan de standaard ingevroren versproducten.
Kinetic Analysis in Brabant zet data in om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren, met name op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Dit doen zij door te werken aan verschillende slimme AI-data projecten, waaronder de iBalance Test. Deze iBalance Test haalt data op over balans en valgevaar, door middel van slimme sensoren en camera's. Op basis van deze informatie kunnen zorgprofessionals betere beslissingen maken en een beter behandelplan opstellen.
In Brabant ligt dé proeftuin voor industriële innovatieprojecten: de eerste Cyber Physical Factory van Nederland. Een fysieke en digitale mini-fabriek uitgerust met de laatste kunstmatige intelligentie. Hier werken ondernemingen en scholen samen aan industriële innovatieprojecten. En dat leidt tot voordelen voor alle betrokken partijen.
Brabantse boeren, koks, onderwijsinstellingen en producenten werken samen als LuPeel om een lokaal verbouwd alternatief voor soja op de kaart te zetten. Lupine maakt de Peelse zandgrond vruchtbaarder zonder mest én levert een duurzaam en voedzaam ingrediënt voor consumenten. Zo wordt er in Brabant duurzaam omgegaan met het land en lokale middelen en wordt er een bijdrage geleverd aan de eiwittransitie.
Drones vliegen over de aardappelvelden van boer Jacob van den Borne. Dat innovatief en duurzaam ondernemen hand in hand gaan ontdek je op de boerderij van Jacob in Reusel.
Tussen 2016 en 2020 was Van den Borne Aardappelen in Reusel een proeftuin met als doel om de verspreiding van precisielandbouw een versnelling te geven. Belangstelling was er genoeg: maar liefst 150 collega-boeren kwamen in de genoemde periode een kijkje nemen.
Nu steeds meer mensen in de supermarkt hun sinaasappelschap persen, groeit ook de berg sinaasappelschillen. PeelPioneers gebruikt deze schillen als waardevolle grondstoffen voor etherische olie, voedingsvezels en ingrediënten voor schoonmaakmiddelen. De productie daarvan vindt nu nog plaats in Son, straks ook in Den Bosch.
Jonge getalenteerde engineers van het Brabantse studententeam InMotion werken hard aan de techniek ‘Electric Refueling’. Met hun innovatieve raceauto Revolution brachten zij de laadtijd al terug tot 12 minuten. Deze zomer moet die teruggebracht zijn tot enkele minuten. Iets waar de hele wereld tijdens de 24 uur van Le Mans getuige van kan zijn.
De TITAN is een Brabantse uitvinding van het studententeam van CORE Engineering die het mogelijk maakt om batterijen op een veilige manier te recyclen.
CORE TITAN is gericht op het terugdringen van het aantal batterijbranden in de e-waste recyclingindustrie tot nul.
FUJIFILM Manufacturing Europe in Tilburg maakt onder andere celkweekmedia. Dat zijn stoffen die gebruikt worden als grondstof in de biofarmaceutische industrie, bijvoorbeeld voor het maken van medicijnen. Zo dragen ze in Brabant bij aan het verbeteren van de gezondheid van mensen wereldwijd.
Bang voor naalden? Neurowetenschapper Elisabeth Huis in ’t Veld bedacht een game-app waarmee je je angst onder controle krijgt.
Organon is terug in Oss. In 2010 kwam er een einde aan het succesverhaal van de farmaceutische multinational en ontwikkelaar van de anticonceptiepil. Tien jaar later gebeuren er achter de bekende blauwe wand weer mooie dingen.
Overal ter wereld ervaren mensen stress. In Brabant zijn we volop bezig met het ontwikkelen van kleding die het stresslevel kan verminderen. Onafhankelijk research- en innovatiecentrum Holst Centre werkt samen met fashion tech-designer Pauline van Dongen om dit te realiseren. Relax-shirt MYSA is het eerste resultaat van dit Brabants onderonsje.
De hele wereld is bezig met data en digitalisering, maar Brabant doet dit wel op een héle bijzondere manier. MindLabs lost er namelijk maatschappelijke vraagstukken mee op. Dankzij de vraag van de Koninklijke Luchtmacht staat Mindlabs aan de wieg van de ontwikkeling van vliegsimulaties met een VR-bril.
De Brabantse start-up Bambi Medical maakt met hun Bambi Belt elektroden en plakkers overbodig op het lijfje van premature baby’s. Hierdoor kunnen ouders hun baby probleemloos knuffelen, hoeven artsen en verplegers geen elektroden te ontwarren en kunnen de baby’s pijn- en stressvrij bewegen. Er gaat een wereld open voor alle betrokkenen in deze spannende tijd. En het mooie is: er valt ook nog een wereld te winnen met de Bambi Belt van Brabantse bodem. Bambi Medical staat namelijk in de startblokken om de wereld te veroveren.
Protix is de grootste insectenkwekerij ter wereld. In grote groene kratten worden hier, in Brabant, duizenden tonnen larven van de zwarte soldaatvlieg gekweekt. De larf van deze vlieg is namelijk rijk aan eiwit en vet en daardoor goed te gebruiken als voer voor huisdieren, varkens, kippen of vissen. De innovatie is een succes, mede dankzij de sterke agrifoodsector in Brabant. “Nergens ter wereld vind je zo’n rijke voorziening in kennis, kunde en mogelijkheden.”
Fruitpunch AI bouwt in Brabant aan een wereldwijde community om de wereld te redden met kunstmatige intelligentie. Zo gaan ze met AI for Wildlife stroperij in Zuid-Afrika tegen met behulp van datagedreven technologie. En alsof dat niet groots genoeg is, wordt het netwerk ook ingezet om een nieuwe generatie AI-ingenieurs op te leiden. Brabant als broedplaats voor aanstormend AI-talent dat de wereld gaat verbeteren, keigaaf toch?!
Henry Ford sprak ooit de woorden: “It’s not a matter if a car is gonna fly, but when.” Nou, laat dat maar aan Brabanders over! In 2022 vliegt de eerste auto het luchtruim in. De naam? PAL-V. En vol trots voegen wij hieraan toe: “Made in Brabant.”
Midden in de stad gewassen verbouwen zodat er buiten de stad meer ruimte is voor natuur en recreatie. Klinkt goed toch? Bredase onderwijsinstellingen Curio en Avans Hogeschool sloegen de handen ineen en ontwikkelden de Robotboerderij. Een initiatief dat het mogelijk maakt om in de stad landbouw te bedrijven waardoor de voedsel- en logistieke keten korter wordt, er meer biodiversiteit in de stad komt en de waterhuishouding verbetert.
Oceanen zijn een plasticsoep geworden en als we op deze manier doorgaan met het produceren en verspreiden van plastic ligt er in 2050 12 miljard ton afvalplastic in de natuur. Voor Marton Panis, eigenaar van NextFloors, was het écht de hoogste tijd om op een andere manier naar plastic afval te kijken.
Er is een tekort aan BHV’ers bij ouderentehuizen, tot die conclusie is de brandweer gekomen. Om de veiligheid van bewoners te kunnen waarborgen moet er een duurzame oplossing komen. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool werken daarom mee aan het project Blue Jay: een interactieve en autonome drone die straks ingezet wordt om bewoners van ouderentehuizen veilig te evacueren.
De vraag naar ervaren bestuurders en ontwikkelaars van drones groeit enorm. Het Dutch Drone Centre in Brabant geeft young professionals en studenten de kans om een drone-opleiding te volgen en drones te testen en te demonstreren aan lokale bedrijven en overheden. Er valt nog heel veel te ontdekken en winst te behalen met het toepassen van drones. Het luchtruim van vliegbasis Aviolanda biedt hier een veilige en gecontroleerde omgeving voor.
Iedereen is uniek, maar waarom heeft dan niet iedereen een uniek parfum? Bredanaar Frederik Duerinck bedacht ‘Algorithmic Perfumery’. Een machine die gepersonaliseerde parfums ontwikkelt aan de hand van data en algoritmes. Het idee ontstond in New York maar krijgt een Brabantse opvoeding.
Stel je eens voor dat we overal ter wereld gewassen kunnen kweken zonder invloeden van buitenaf. Dat zou betekenen dat we niet langer afhankelijk zijn van het klimaat en we ook in steden onze groenten kunnen kweken. Hierdoor eten wereldwijd meer mensen gezonde voeding. Deze innovatieve vorm van landbouw in datagedreven verticale klimaatkassen wordt momenteel succesvol onderzocht en ontwikkeld door GrowWise in Brabant.
Wat krijg je als TU Eindhoven, Universiteit van Tilburg, de gemeente Den Bosch en de Provincie Noord-Brabant de handen ineenslaan? Dan krijg je JADS: een moderne universiteit die midden in de samenleving staat. ‘We do cool stuff with data that matters!’
De High Tech Campus in Eindhoven wordt ook wel de slimste vierkante kilometer van Europa genoemd. Maar deze kilometer wordt gedomineerd door mannen. Female Tech Heroes wil hier verandering in brengen en streeft naar meer diversiteit in de tech-wereld. Want meer diversiteit in geslacht, achtergrond en werkervaring, betekent meer diversiteit in tech.
Als je aan thee denkt, denk je aan Engeland of China. Ons kikkerlandje kwam vast niet in je op. Plantenkweker Johan Jansen brengt hier verandering in. Op zijn kwekerij in het Brabantse Zundert groeien winterharde theeplanten die ons voorzien van verse theebladeren én van extra zuurstof.
Wat begon als een expositie is inmiddels een levend experiment geworden voor nieuwe woonvormen. Minitopia omvat verschillende plekken in Brabant met duurzame woonvormen. Het is de oplossing voor discrepantie tussen woonbeleid en woonwens.
Een lekker frietje eten én tegelijkertijd de wereld duurzamer maken? Het kan dankzij Frietje Precies. Door middel van strokenteelt en precisielandbouw produceert Boer Jacob een een heerlijk frietje gemaakt van aardappel, bataat en pastinaak.
Blind Walls Gallery heeft Breda omgetoverd tot openluchtmuseum. Meer dan 90 muren zijn voorzien van prachtige muurschilderingen die de verhalen van de stad vertellen. Nationale en internationale kunstenaars laten de collectie muurschilderingen nog steeds groeien.
In Tilburg vind je het grootste burgerinitiatief van Nederland: het Spoorpark. Tilburgs Central Park is gemaakt door de Tilburgers zelf. Van afstand zie je de grootste eyecatcher al staan: de 30 meter hoge Kempentoren in het midden van het park.
Geen wereldprobleem te groot voor Groasis. Met de Waterboxx® lossen ze niet alleen het dreigende watertekort op. Ze maken ook de wereld weer groen en onderzoeken of hun product de zuigelingensterfte kan oplossen. Hoe trots kun je zijn als regio?
Auto-industrie eat your heart out! Lightyear wil de wereld verbeteren met schone mobiliteit. Sinds 2016 werken ze aan de eerste consumentenversie van een solar-gezinsauto: de Lightyear One. Want auto’s zijn dan wel de oorzaak van het probleem, ze kunnen ook de oplossing zijn. En die oplossing is dichterbij dan je denkt.